Yeni banknotlarda Sefaradlar olacak

İsrail Başbakanı devam eden ayrımcılık tartışmaları nedeniyle yeni basılacak kâğıt paralarda Sefarad şair Rabi Yehuda Halevy’in olacağı sözünü verdi

Dünya
9 Mayıs 2013 Perşembe

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yeni basılan İsrail banknotlarında hiçbir Sefarad Yahudisi’nin olmaması nedeniyle ortaya çıkan ayrımcılık eleştirilerine cevap olarak, “Gelecek sefer banknotların üzerinde Sefarad Yahudi’si yer alacak,” dedi.

Yenilenen İsrail Yeni Şekelinin (NIS) üzerinde hepsi birer Aşkenaz Yahudisi olan şairler, Şaul Tchernichovsky, Rahel Blobstein, Leah Goldberg ve Natan Alterman’ın resimleri bulunuyor.

Netanyahu basılacak yeni serilerde kendi kişisel tercihini kullanacağını ve banknotların üzerinde İsrail’in en önemli şairlerinden biri olan Seferad Rabi Yehuda Halevy’nin olacağını sözlerine ekledi. Bu olay bir kez daha Aşkenaz Yahudileriyle, Sefarad Yahudileri arasındaki anlaşmazlığın İsrail’de hâlâ sürdüğünü gösteriyor.

İsrail Ekonomi ve Ticaret Bakanı Naftali Bennett, anlaşmazlığın giderek büyümesi üzerine, meselenin hassas bir şekilde çözülmesini istedi ve kendi kişisel Facebook sayfasında farklı kesimlerden insanları bir araya getirecek fırsatların kaçırılmaması gerektiğini yazdı.

İsrail’de ilk banknotların basılmasından bu yana Sefarad Yahudisi olarak sadece Moses Maimonides (Rambam)resimleri kullanıldı. İtalyan Sefarad Yahudisi olan Moshe Montefiore’nin resimleri de bazı banknotlarda yer aldı. İsrail banknotları üzerinde yer alan ilk Seferad, Moses Maimondies’in resmi 1980 yılından itibaren kullanılıyor.

1959 yılında basılan ilk Yeni İsrail Şekeli’nin üzerindeki resimler hiçbir kesime ait değildi. Genellikle kadın çiftçi, denizci, işçi, bilim adamı ve önemli yerleşim yerlerinin resimleri kullanılıyordu. Fakat 1969’da basılan serinin üzerine Aşkenaz olan Albert Einstein, Hayim Nahman Bialik, Haim Weizmann ve Theodor Herzl’in resimleri konulmuştu.