Dünya Yahudi Kongresi Budapeşte’de başladı

Macaristan’ın başkenti, Budapeşte’de 14’üncüsü yapılan Dünya Yahudi Kongresi, Siyonizm karşıtı gösterilerin gölgesinde başladı

Dünya
9 Mayıs 2013 Perşembe

5 Mayıs pazar günü, Macaristan başkenti Budapeşte’de başlayan Dünya Yahudi Kongresi’ne(World Jewsih Congress-WJC) katılanlar arasında İsrail Enerji Bakanı Silvan Salom, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da bulunuyor. WJC özellikle Avrupa’da artan antisemitizme dikkat çekmek için uzun zamandan sonra ilk kez İsrail dışında toplandı.(2005’de Brüksel’deki toplantı hariç, WJC Kudüs’te toplanıyor.) 

Yaklaşık 600 delegenin ve gözlemcinin bulunduğu kongrede konuşma yapan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkelerinde yaşayan Yahudi azınlığın haklarını anayasal güvenceye kavuşturduklarını ve antisemitizme tolerans göstermeyeceklerini belirtti. Yahudi düşmanlığının tüm dünyada güçlendiğini iddia eden Orban, Macaristan’ın, Yahudi düşmanlığı ile anılmasının üzücü olduğunu söyledi ve bunu engellemek için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti.

Dünya Yahudi Kongresi’nin başlamasından bir gün önce, muhalefet partisi Jobbik’in organize ettiği gösteriye gamalı haçlı binlerce milliyetçi Macar katıldı. İsrail aleyhine sloganlar atan göstericiler “Asıl Macarlar bizleriz” ve “Yahudiler Macaristan’ı satın aldı” içerikli pankartlar taşıdı.

WJC adına değerlendirmede bulunan bir temsilci, “Başbakan Orban’ın antisemitizme tolerans gösterilmeyeceğini açıklamasından memnunuz.  Ancak, Başbakan sorunun köküne inmiyor.

Tehdit, özellikle aşırı sağcı Jobbik Partisi’nden kaynaklanıyor. Başbakan ülkesindeki herhangi antisemit veya ırkçı bir olaya değinmedi. Daha da önemlisi, yeterli bir güvence sağlamak adına, aşırı sağcılar ile hükümetinin arasına net bir sınır koymadı,” dedi.

Yahudi Soykırımı sırasında 500 bin ila 600 bin Yahudi’nin öldürüldüğü Macaristan’da bugün yaklaşık 100 bin Yahudi yaşıyor.