Livni ve Kerry bir haftada ikinci kez bir araya geliyor

Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba

İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni geçen perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Toplantıda barış sürecinin yanı sıra bölgedeki gelişmeler ve özellikle de Suriye konusu ele alındı. Livni’nin bu hafta da Roma’da Kerry ile yeniden bir araya gelmesi barış görüşmelerinin başlaması için gerekli zemini hazırlamak için bir ay süresi kalan Kerry için önem arz ediyor. Kerry Arap Birliği’nin 1967 sınırları üzerinden İsrail’le ‘makul’ sayılabilecek düzeyde bir toprak değişimini kabul etmesinden başka elle tutulur başka bir kazanım elde edemedi. Livni, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından Filistinlilerle müzakerelere başlanması durumunda İsrail tarafını temsil etmekle görevlendirilmişti.

Bu arada, Netanyahu geçen perşembe günü verdiği bir demeçte Filistinlilerle gelecekte varılacak herhangi bir anlaşma öncesinde referanduma gidilmesi olasılığını dile getirdi. Bu açıklama Filistinlilerle görüşmelerin çok yakında yeniden başlayabileceğine dair umutları arttırdı.

Evimiz İsrail Partisi Başkanı Avigdor Liberman, Maliye Bakanı Yair Lapid ve Ticaret ve Ekonomi Bakanı Naftali Bennett’in desteklediği referandum fikrine karşı çıkmıştı. Livni de referandum fikrine karşı çıkanlar arasındaydı.

İsrail referanduma gidilmesini gerektirecek herhangi bir anlaşmadan çok uzak olsa da,  barış görüşmelerini yeniden başlatmak için ciddi ve yoğun bir çalışma yürütüyor.