İPUCU KÖŞESİ: Bulgur

Bulgur, minik gurmenize verebileceğiniz en kaliteli tahıldır. İşin sırrı bulgurun yapım şeklinde. Buğday temizlenir, kaynatılır, kurutulur, kabuğu soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülür. Ortaya bulgur çıkar.

Çocuk-Aile
8 Mayıs 2013 Çarşamba

Faydaları

 Buğdayın kaynatılması sırasında suya geçen mineral maddeler ve B vitaminleri, tane tarafından tekrar emildiği için bulgurun besin değerinde kayıp olmaz. Bulgur, bu nedenle tam tahıl sınıfına girer. Bulgur, yüksek miktarda  lif içerir ve lif sindirim sisteminin iyi çalışması için önemlidir. Yapısındaki B1 vitaminleri minik gurmelerin gelişmekte olan sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. 

 

Uyarı!!!

 Buğday içeren tüm ürünleri bebeklere dikkat ederek vermelisiniz. Buğday gluteniçeriyor ve bebekler glutene karşı çok hassaslar. Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor. Lütfen buğday ürünleriyle ilgili doktorunuza danışınız.

100 gram pişmiş bulgurda;

Karbonhidrat (g) 78,2

Protein (g) 11,8

Yağ (g) 1,3

Posa (lif) (g) 1,3

 

Vitaminler

B1 Vitamini (mg) 0,2

B2 Vitamini (mg) 0,1

 

Mineraller

Potasyum (mg) 315

Kalsiyum (mg) 36

Fosfor (mg) 310

Demir (mg) 4,

 

 

Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahılları tüketmesi gerekir.

Geleneksel beyaz pirinç unundan yapacağınız mamaya göre tam yulaf ya da tam pirinç unundan yapacağınız mama çok daha besleyici bir alternatiftir. Geleneksel beyaz pirinç unu ya da nişasta boş kaloridir.

Bulgur sofranızdaki beyaz pilav ve ekmekten kat kat daha fazla besleyicidir. Bulgurdaki protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor pirinçten daha fazladır. B vitaminleri ve demirin miktarı ise pirinç ve makarnadan üç kat daha yüksektir. Beyaz un ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, besin değerlerinin çok büyük bir kısmını kaybeder. Aklınızda bulunsun.

Bulgur köftesi

Malzemeler:

1 su bardağı pilavlık bulgur

1 yumurta

3-4 dal taze sogan

1 havuç

Galeta unu

 

Yapılışı:

Bulguru üzerine biraz geçecek şekilde sıcak su dökün

Kapağı kapalı olarak, yarım saat kadar, şişmesi için bekletin

Bekleyen bulgur iyice şişip yumuşayınca, çok ince kıyılmış taze soğan, incecik rendelenmiş havuç,1 yumurta ve yeterli miktarda galeta ununu ekleyip köfte hamuru kıvamına getirin, dilediğiniz gibi şekiklendirip önceden ısıtılmış, az yağlanmış tavada, önlü arkalı kızartın.

 

Püf Noktası:

Başta biraz cıvık bir hamur oluyor, ama 5 dakika kadar bekletirseniz köfte şekline getirince, tavaya koymadan tekrar elinizle düzeltmeniz yeterli olur.

2. yapışınızda 1 yemek kaşığı  tahinle deneyebilirsiniz.

 

Aklınızda bulunsun

Daha büyük yaştaki çocuklarınız için köfteleri hamburger formunda yapıp, tam buğdaydan hamburger ekmeğinin içine koyabilirsiniz. Bol yeşillik ve ev yapımı mayonez de kullanabilirsiniz.