Tamam mı devam mı ?

6 Mayıs 2013 günü tüm gözler Spor Toto Süper Ligi’nin zirvesindeydi. Galip gelmesi durumunda şampiyonluğu göğüsleyecek takım olan Galatasaray ve Sarı-Kırmızılı taraftarlar, TT Arena’da şölene başlamaya hazırken, Fenerbahçe Galatasaray’ın kayıp yapmasını bekleyerek Saraçoğlu’nda puan farkını azaltmayı umuyordu. Nefesler tutuldu, maçlar başladı. İpi göğüsleyen geçen sene olduğu gibi büyük puan farkıyla Galatasaray oldu. Beşiktaş’ın galip gelmesiyle de, Fener’in Şampiyonlar Ligi şansı kritik duruma gelirken, Siyah-Beyazlılar umutlandı. Zirvede işler neredeyse tamamlanıp, sona gelmişken; peki ya acaba aşağı sıradaki kulüplerin durumları ne âlemde? Haydi, gelin bakalım!

Sami MORHAYİM Spor
8 Mayıs 2013 Çarşamba

Bu sezon, üç büyükler dışındaki büyük takımların bu sne vasatı aşamaması ve aynı zamanda da üç büyüklerin de büyük puan kayıpları yapması, ligin alt sıralarıyla üst sıraları arasındaki farkı iyice azaltmıştı. Ligin son beş-altı haftasına girilirken neredeyse 11. sıradaki takım bile düşme potasının içinde yer alırken, 18. sırada bulunan Mersin İY dışında düşmesine kesin gözüyle bakılan takım yoktu; tabi bir de son haftalarda inanılmaz bir çıkış yakalayan Akhisar Belediyespor’un. Tabi, Orduspor’un yaklaşık son on haftada birden nasıl düşmeye doğru gittiği ise cabası...

Trabzonspor ve Gaziantepspor, ligin bitimine iki hafta kalarak düşme potasından matematiksel olarak uzaklaşmayı başardılar. Komik olan ise, bu iki takım matematiksel olarak düşmemeyi garantilese de 5. olmaları durumunda Türkiye Kupası şampiyonuna göre Avrupa yolunda ilerleme şansı yakalayabilir.

Elazığspor, son haftada aldığı mağlubiyete rağmen matematiksel olarak düşme potasında olsa da, onları da arkasında bulunan takım sayısı fazlalığıyla düşmemeyi de garantilemiş takımlar arasında sayabiliriz. Sivasspor da 40 puanla Elazığ ile aynı kaderi paylaşsa da onlar için de hâlâ risk sürüyor.

Peki ya Akhisar Belediyespor, İstanbul Büyükşehir BB ve Karabük ne âlemde?

14. KARABÜKSPOR (37): 37 puanın, 24’ü ilk yarıda, 13’ü ikinci yarıda.

15. İBB(36): 36 puanın, 22’si ilk yarıda, 14’ü ikinci yarıda.

16. AKHİSAR BB(36): 36 puanın 14’ü ilk yarıda, 22’si ikinci yarıda.

17. ORDUSPOR(29): 29 puanın 20’si ilk yarıda, 9’u ikinci yarıda.

18. MERSİN İY (22)

14. KARABÜKSPOR (37)

2010-2011 sezonundan beri Süper Lig’de mücadele eden Karabükspor, Yücel İldiz’le birlikte güzel sonuçlar almayı başarıyordu. Ancak, kendisinin gidişinin ardından 1,5 senede üç teknik adam değişikliğiyle bir türlü aranan kan bulunamadı. Bu sezonun ikinci yarısında vasat bir performans çizen Karabükspor, ilk yarıda aldığı puanın yarısını ikinci yarıda alarak düşme potasına doğru yavaş yavaş geriledi. Hâlbuki Karabükspor aldığı 36 puandan on puanını da Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’u 3-1’lik galibiyetlerle ve Beşiktaş’a karşı 2-0 geriden on kişi kalmasına rağmen 2-2 maçı bitirerek almıştır.

Büyük takımlara karşı aldığı büyük galibiyetlere rağmen düşme potasına doğru gerileyen Karabükspor, son haftada aldığı puanlarla nefes alsa da 32. haftada Antalyaspor’a yenilerek 37 puanda kalmış ve İBB’nin aldığı galibiyetle düşme potasının bir puan üstünde kalmıştır.

33.haftada Sivasspor deplasmanına gidecek olan Karabük, büyük ihtimalle Şampiyonlar Ligi için maça çıkacak Fenerbahçe’yi son hafta evinde konuk edecek.

Bakalım, Yücel İldiz’in rekorlar kırarak Süper Lig’e çıkardığı sezonun flaş ekibi Karabük ligde kalabilecek mi?

15. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR (36)

Oynadıkları futbol hakkında belki söyleyecek çok şeyim olmayabilir, ama 70 bin kişilik tribünü tıka basa dolduran sayıları az, yürekli kocaman olan Bozbaykuşlar’ın her maç desteklediği, büyük takımların korkulu rüyası ve eski yıllarda Abdullah Avcı’sıyla sürekli büyük takım avına çıkan İBB’nin acaba bir dönemi sona mı eriyor?

Geçen sezon Abdullah Avcı’nın, milli takımın başına geçmesiyle düşüşe geçen İstanbul ekibi, sezona etkili başlasa da sonu getiremeyen takımlardan oldu.  Bülent Korkmaz önderliğinde, pek de başarılı sonuçlar alamayan İBB, sevenlerini bir o kadar mutlu ederken, Beşiktaş ve Fenerbahçe’yi bir o kadar da mutlu ediyor olmalı; çünkü İBB, tıpkı 32. haftada Fenerbahçe’yi çukura düşürdüğü gibi bunu önceden de yapmayı çok iyi biliyordu. İlk yarıyı 22 puan gibi iyi bir puanla kapayan İBB, son haftalara girilirken rakiplerine bir bir yenilirken, göz açıp kapayıncaya dek düşme potasına geldi ve 32. haftaya 15.sıradaki ekibin 3 puan gerisinde girdi. Son 3 haftasında, Fenerbahçe ve Trabzonspor gibi güçlü ekiplerle karşılaşacak olan Turuncular, Fener engelini aşsa da şimdi sırada Trabzonspor var. Bakalım, Türkiye’nin İskandinavyası Olimpiyat Stadı, Süper Lig için bir sürelik tatile mi çıkacak?

16. AKHİSAR GEKASSPOR (36)

Manisa ekibini, Gekasspor diye tabir etmek herhalde hiç de yanlış olmaz. Lige bu sezon çıkan Akhisar ekibi, ilk yarı 14 puan alarak düşme potasının dibinde yer alıyordu. Ne zaman ki devre arasında, geçen seneden tanıdığımız Gekas transfer edildi; işte o zaman Akhisar yükselişe geçmeye başladı!

Son sekiz haftada aldığı galibiyetlerle Mersin İdmanyurdu’nun yanından sıyrılıp yukarılara doğru çıkarken, 32. haftaya 15. sırada girmesine rağmen İBB’nin aldığı galibiyetle aynı puanla 16. sıraya geriledi.

Gekas’ın durdurulamaz koşuları ve bitiriciliğiyle Beşiktaş’ı ve daha bir sürü takımı darmadağın eden Akhisar, bakalım Süper Lig’de bir sene tecrübe edinip düşecek mi, yoksa Ege’nin tek takımı olmaya devam edecek mi?