Tel Aviv dünyanın ikinci ‘En Yenilikçi Şehri Ödülü’ne layık görüldü

Wall Street Journal Dergisi, Citibank ve Urban Land Institute tarafından düzenlenen ‘Yılın Şehri’ yarışmasında, Tel Aviv dünyanın ikinci ‘en yenilikçi şehri’ seçildi

Ekonomi
8 Mayıs 2013 Çarşamba

Tel Aviv, yarışmaya katılan 200 şehir arasında ikinci sıraya yerleşirken, Kolombiya’da bulunan Medellin şehri birinci, New York ise üçüncü sıraya yerleşti. Sonuçlar internet üzerinden verilen oylar ve Urban Land Institute jüri üyeleri tarafınca belirlendi.

Tel Aviv’in, teknoloji, Hi-tech ve araştırma alanlarındaki başarıları yarışmaya dâhil edilmesinde önemli etkenler oldu.

Urban Land’in internet sitesinde, Tel Aviv’in İsrail’in sahil metropolü, teknolojik yeniliklerin küresel merkezi olduğu, açıklaması yapıldı.

Binlerce yerel start - up’ın evi olan şehir, aynı zamanda Google ve Microsoft gibi dev şirketlerin önemli bölümlerini barındırmaktadır. Tel Aviv’in bu muhteşem teknoloji koridoru, California’da bulunan Silikon Vadisinden sonra ikinci sırada.

Belediye şu anda, Tel Aviv sakinleri için mükemmel bir hizmetin hazırlığı içinde. Şehir sakinleri istedikleri herhangi bir iletişim aracını seçerek belediye hizmetlerinden dijital platformda faydalanabilecekler. Şehrin dört bir yanında ücretsiz Wi-Fi hizmeti, mobil aplikasyon, altyapı yenileme çalışmaları ile ilgili coğrafik bilgilendirme sistemi, aplikasyon geliştirme yarışması, internet üstünden lisans izinleri, sosyal ağlar ve dahası bu planlanan hizmetlerin arasında yer almaktadır.

700 den fazla start - up şirketi ve ARGE merkezleri ile Tel Aviv “Start - Up Şehri” olarak adlandırıldı. Kısa bir süre önce, Tel Aviv Belediyesi, metropolün konumunu uluslararası yenilik ve yaratıcılık merkezi olarak lanse edecek stratejik bir program başlattı.

Tel Aviv Belediye Başkan Yardımcısı Asaf Zamir “Yabancı girişimcilere yönelik start-up vizesi uygulaması, metropoldeki uluslararası öğrencilerin sayısını arttırmak, teknoloji girişimcilerine çalışma alanı yaratmak ve daha birçok konu üzerinde çalışmalarımız devam etmekte” açıklamasını yaptı.

Ulaşım konusunda, Tel-o-Fun bisiklet paylaşım projesi uygulamaya geçmişken, NASA tarafınca geliştirilen SkyTran podcar (raylara asılı araba) projesinde Tel Aviv, dünyada uygulamaya geçilecek ilk pilot bölge olarak belirlendi. Elektrikli araç kiralama sistemi de şehir için düşünülen projeler arasında.

Bugüne kadar Tel Aviv, birçok kurum ve basın organı tarafınca, değişik unvanlara layık görülürken Mastercard listesinde de Ortadoğu ve Afrika’da en çok gezilen ilk 10 şehir arasında beşinci olarak yerini aldı.

Faiz tekrar düşebilir

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, ekonomik verilerin kötü devam etmesi durumunda daha fazla faiz indirilebileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Euro Bölgesi’nde ekonomik görünümün bozulması durumunda AMB’nin faiz oranını tekrar düşürmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta politika faizini 25 baz puan indirerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5’e çekti. Coeure, Fransa’da gerçekleştirdiği bir röportajda “Bu tarihi düşük bir seviye ve eğer göstergeler durumun daha da kötüleşmeye gittiğine işaret ederse tekrar indirime gidebiliriz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu 3 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada Euro Bölgesi ekonomisinin 2013 yılında daha önce beklenenden daha fazla daralacağını dile getirirken,iki yıllık düşüşün işsizliği rekor bir seviyeye çıkardığını belirtti. Komisyon’un tahminlerine göre Euro Bölgesi’nde gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) bu yıl yüzde 0,4 düşecek. Avrupa Komisyonu daha önce bu düşüşün yüzde 0,3 civarında gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu.

Coeure, bölge hükümetlerinin borç oranlarını azaltırken birbirleriyle işbirliği yaparak ekonomik büyümeyi teşvik etmeleri gerektiğini söyledi.

“Tabii ki büyümeye dönmek için bir stratejiye ihtiyacımız var” diyen Coeure, “Bu, daha çok harcama yapmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Daha fazla borç yaratmak Avrupa’daki büyüme sorununu çözmeyecek,” ifadelerini kullandı.