İsrail, BAE ve Suudi Arabistan ile savunma işbirliğine giriyor

Sunday Times’ın haberinde İran’a karşı ABD’nin ön ayak olduğu işbirliğine Ürdün ve Türkiye’nin de destek verdiği belirtiliyor. Ancak haber Türkiye Dışişleri tarafından yalanlandı

Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba

İngiliz Sunday Times’ın haberine göre İsrail, Demir Kubbe’nin de dâhil olduğu ve yeni geliştirdiği füze savunma teknolojilerini paylaşacağı İran karşıtı bir ittifaka katılmak için çalışıyor. Habere göre İsrail, Türkiye ve Ürdün’ün de onayıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bulunduğu ’Savunma Hilali’ diye adlandırılan yeni bir Ortadoğu ittifakına katılmak üzere.

İddiaya göre İsrail, Suudi Arabistan ve BAE’deki radar istasyonlarına erişebilme karşılığında kendisinin erken uyarı radar bilgilerini ve anti-balistik füze savunma sistemlerini paylaşacak. Ürdün’ün bu ittifak sayesinde İsrail’in Arrow –uzun mesafe füzesavar bataryaları ile korunacağı belirtiliyor.

Haberi reddeden Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, “İçinde bulunduğumuz hassas dönemde kamuoyumuzu bu tür manipülatif haberlere karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz,” dedi.