İnşaattan çıkan kemikler Musevi Cemaati’ne verildi

İzmir Konak Tünel kazısında Yahudi mezar kalıntılarına rastlandı. Kazıda bulunan kemikler İzmir Musevi Cemaati’ne teslim edildi

Toplum
8 Mayıs 2013 Çarşamba

İzmir Konak Tünel kazısında Yahudi mezar kalıntılarına rastlandı.

Günümüzde Bahri Baba Parkı’nın bulunduğu yerde olduğu varsayılan mezarlığa 1900’lü yılların başlarında gömü yapılıyordu. Kazıda bulunan kemikler İzmir Musevi Cemaati’ne teslim edildi. Cemaat Başkanı Jak Kaya kemiklerin Yahudi dini vecibeleri yerine getirilerek Altındağ Mezarlığı’na gömeceklerini belirtti.

İzmir Musevi Cemaati Başkanı Jak Kaya kazıda bulunan kemiklerin Yahudi dini kuralları uygulanarak gömüye açık olan Altındağ’a gömeceklerin açıkladı. Kazı alanındaki mezar taşlarının taşınabilmesi için ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin istenecek.

MEZAR TAŞLARI DA TALEP EDİLDİ

Tünel ağzının ön bölümü olan Arkeoloji Müzesi’nin altındaki bölgede ilk arkeolojik kazılarda yerin 7 metre altında, geçmişte burada bulunan Musevi Mezarlığı’ndaki mezarlar ve kemikler çıktı. Kutulara konulan kemikler İzmir Musevi Cemaati’ne teslim edildi. Mezar taşları ise yerlerinden kaldırılmadı. Bu konuda yetkili Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu için Ankara’ya yazı yazıldı.

Başkan  Kaya, kazıda çıkan kemiklerin kendilerine kutular içinde verildiğini açıkladı. Bu kemikleri dini merasim sonrası gömüye açık alan Altındağ Musevi Mezarlığı’na gömeceklerini dile getirdi ve  “Kazı devam ediyor. Daha kemik çıkabileceği ihtimali nedeniyle gömü için bekliyoruz. 19’uncu yüzyılda buradaki mezarlığın kullanıldığını biliyoruz. Cumhuriyet öncesi gömüye açıkmış. Daha sonra önce Gürçeşme, ardında da Altındağ Mezarlığı kullanılmaya başlandı” dedi.