Türkiye’nin yapamadığını Yunanistan yapıyor

Atina, yeni çıkaracağı bir yasa ile Holokost inkârı dahil nefret söylemi kapsamında suç işleyen meclis üyelerini bile mahkemeye çıkarabilecek

Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba

Taslak aşaması tamamlanan yasa eğer yürürlüğe girerse ülkenin aşırı sağcı Altın Şafak Partisi üyeleri hapse girebilir ve parti siyaset sahnesinden silinebilir.

Adalet Bakan Yardımcısı  Kostas Karagouni tarafından kaleme alınan ve Yunanistan Yahudi Cemaati Başkanı  David Saltiel’in de görüşleri alınarak yapılan yasanın amacı ülkede son yıllarda artan ırkçı hareketi yok etmek.

Basına yasa hakkında konuşan  Saltiel,  kanunlarda yapılacak bu değişikliklerin antisemitizm ile mücadele dışında Yunanistan’ı daha demokratik bir ülke yapacağını belirtti. Yeni yasa tasarısı; bir grup veya bireyin başkası veya başkaları hakkında ırk, dil, din ve her tür etnik kökeni ileri sürerek söylediği küçük düşürücü söylemleri üç aydan altı yıla kadar cezalandırıyor. Hapis  dışında hakimin takdiri ile  20.000 Euro’ya kadar da  para cezası getiren  yeni yasa tasarısı Holokost inkârı ve Nazi selamı vermeyi de yasaklıyor.