İlk adım tamam gibi

Türkiye - İsrail ilişkilerinin özürle başlayan iyileşme sürecinde ilk adım tamamlandı. Taraflar tazminat konusunda anlaşma taslağını hazırladıklarını açıkladılar

Türkiye- Dünya
8 Mayıs 2013 Çarşamba

İKİNCİ BULUŞMA KUDÜS’TE

Türkiye ve İsrail, Mavi Marmara olayında hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek tazminat konusunda anlaşma taslağını oluşturdular. İki ülke heyetleri, ikinci görüşmelerini pazartesi günü Kudüs’te gerçekleştirdi. Yetkililer nihai anlaşmaya yakında varılacağını belirttiler.

NELERDE ANLAŞTILAR?

Görüşmeler sonucunda İsrail’in tazminatı ailelere değil, Türk hükümetinin kuracağı bir insani fona aktarması kararlaştırıldı. İsrail yaralılara da tazminat ödemeyi kabul ederken, tazminat tutarının gizli kalması konusunda anlaşmaya varıldı. 

Pazartesi günü, üst düzey yetkililerden oluşan Türk heyeti Mavi Marmara’da hayatını kaybeden dokuz Türk vatandaşının ailelerine ödenecek tazminatı görüşmek üzere İsrail’e gitti. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığında İsrail’e giden Türk heyeti, İsrail Ulusal Güvenlik Kurulu Başkanı Yaakov Amidror ve Dışişleri Hukuk Danışmanı Joseph Ciechanover ile görüştü.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada anlaşmanın ana hatlarının belli olduğu ancak bir takım maddelerin üzerinde çalışılması gerektiği belirtildi. Ailelere ödenecek tazminat miktarları gizli tutulurken, olayda yaralananlara tazminat ödenip ödenmeyeceği ise henüz açıklığa kavuşmadı. Yetkililer, sekiz saat süren toplantının, 22 Nisan’da Ankara’da yapılan toplantıya göre daha iyimser geçtiğini, her iki ülkenin de Suriye ve İran’dan gelen tehditlere karşı güç birliği oluşturabilmek için 2010 yılında durma noktasına gelen diplomatik ilişiklerini yeniden başlatmak ve en kısa zamanda normal seviyeye getirmek istediklerini ifade etti.

İsrail, hayatını kaybeden kişilerin ailelerine direkt olarak tazminat ödemek yerine Türk hükümeti tarafından oluşturulacak bir yardım fonuna ödeme yapmak istiyor. İsrail ayrıca ordusuna açılan tüm davaların düşürülmesini talep ediyor.

Aileler, İsrail’in Gazze ambargosu kalkmadan Türkiye’nin İsrail ile anlaşma yoluna gitmesinin karşısında olduklarını ve davalarından vazgeçmeyeceklerini belirtmişti.