Modern İsrail şiiri Türk dinleyicisi ile buluşuyor

İsrail ve Türk şiirinin genç temsilcileri birbirlerinin eserlerinin çevirisini yapmak için bir araya geliyor. Bir hafta sürecek atölye çalışmasının ardından çeviri eserler 11 Mayıs’ta şiirseverlerle buluşacak

Sanat
8 Mayıs 2013 Çarşamba

Delta Yaratıcı İşbirlikleri Derneği, çağdaş dünya şiiri alanında çalışmalarının ilk halkası olarak Genç İsrail Şiiri etkinlikleri kapsamında Adi Asis, Anat Zecharia, Edi Elihau ve Hilá Lahav’ı konuk ediyor. İsrail şiirinin genç kuşağının temsilcileri 11 Mayıs saat 17.00’de Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde İstanbullu şiirseverlerle buluşacak.

Helicon Şiir Okulu (Tel Aviv) ve Nâzım Hikmet Akademisi’nin katkılarıyla gerçekleşecek etkinlik öncesinde Türkiye’den Anita Sezgener, Efe Duyan, Gökçenur Ç., Mehmet Altun, Nurduran Duman ve Onur Behramoğlu’nun katılımıyla bir haftalık bir şiir çeviri atölyesi düzenleniyor ve köprü diller üzerinden İbranice ile Türkçe arasında karşılıklı olarak katılımcı şairlerin şiirleri çevriliyor.

2012 yılında Efe Duyan, Gökçenur Ç. ve Onur Behramoğlu İsrail’e giderek Ein Hoshefet Kibbutz’unda bir haftalık bir atölye çalışmasıyla İbranice Türkçe arasındaki şiir çeviri çalışmalarına canlılık getiren bir atölyeye ve çeşitli etkinliklere katılmışlardı.

 

 

İsrailli şairler

 Etkinlik kapsamında İstanbul’a gelen İsrailli şairlerden 1967 doğumlu Adi Asis, bilgisayar programcılığı yapıyor. Uluslararası Sha’ar Şiir Festivali’nin eşbaşkanlığını da yürüten Asis 2009 yılında yayımlanan ilk şiir kitabı ‘Ateşli Silahlar’ın ardından, ‘Çocuğun’ başlıklı şiir dosyası 2012 yılında Acum Şiir ödülüne değer görüldü. İsrail’de Şairlerin Mücadelesi hareketinin kurucularından olan Asis, Givatayim’de şair eşi Anat Levin ile yaşıyor.

 Tel Aviv doğumlu şair Anat Zecharia, yazar ve fotoğrafçı olarak hayatını kazanıyor. Aynı zamanda yaratıcı yazarlık eğitimi veren ve Yedioth Aharonot gazetesinde dans yazıları yazan Zecharia’nın şiirleri çeşitli edebiyat dergilerinden yayımlandı; Tel Aviv’de Streets ödülünü ve Sha’ar Şiir Festivali Genç Şair ödülünü aldı. 2008’de Helicon şiir okulu tarafından ‘Güzel Kadar Yakın’ adlı şiir kitabı yayınlandı.

Daha önce Türkçeye şiirleri çevrilmiş ve İstanbul’da Wordexpress Projesi’nin davetlisi olarak Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde Şiir Kahvesi etkinliğine katılmış olan Zecharia’nın ikinci kitabı Sehven 2012 yılında Bialik Yayınları tarafından yayımlandı.

 1969 yılında doğan Edi Elihau Alma Üniversitesi’nde editörlük ve çevirmenlik eğitimi aldıktan sonra felsefe ve Yahudi edebiyat alanlarında uzmanlaştı. Givatayim’de yaşayan şair, Haaretz gazetesinde editörlük ve yazarlık yapıyor. İlk şiir kitabı ‘Ben ve Melek Değil’ (Helicon, 2008). Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın ilk kitap ödülüne değer görüldü. 2013 yılında Matanel ödülünü kazanan şairin ikinci şiir kitabı ‘Kent ve Korku’ Am Oved Yayınları tarafından geçtiğimiz yıl yayımlandı.

 1985 yılında Zichron Yaacov’da doğan Hilá Lahav ise profesyonel bir müzisyen ve şair. İbrani Üniversitesi’nde tarih ile Kudüs Müzik ve Dans Akademisi’nde erken dönem müzik performans kaydı eğitimi gördü. Çeşitli erken dönem klasik müzik ve klasik Türk, Arap ve Endülüs müziği topluluklarının üyesi olan Lahav ve çeşitli üflemeli çalgıları çalmanın yanı sıra ney de üflüyor. İlk şiir kitabı Ruh, 2011 yılında Hakibbutz Hameuchad yayım grubu tarafından basıldı.