Antisemitizme sıfır tolerans

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Dünya Yahudi Kongresi’nin Budapeşte’deki açılışında yaptığı konuşmada hükümetinin antisemitizme sıfır tolerans gösteren bir politika yürüttüğünü belirtti.

Dünya
6 Mayıs 2013 Pazartesi

Dünya Yahudi Kongresi’nin Budapeşte’deki açılışında söz alan Orban’ın sözleri her ne kadar ırkçılığa karşı bir deklarasyon olsa da toplantıya katılan Macar vatandaşlarını tatmin etmedi.

Macar Yahudileri, Başbakan’ın ülkenin en büyük sağcı partisi ile yaptığı siyasi mücadelede başarısız olduğunu belirtiyorlar.

Orban’ın yaptığı konuşma alkışlanmasına karşın birçok delege Başbakan’ın Macaristan’ın en büyük 3. siyasi partisi aşırı sağcı Jobbik’in adını direkt olarak telaffuz etmeyişini eleştirdi.

Ailesi Macaristan doğumlu olan Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder de açılışta yaptığı konuşmada Başbakan’a çağrıda bulunarak Jobbik Partisi’ne karşı yapılan hükümet tepkisinin yetersiz olduğunu belirtti.

Lauder konuşmasında ayrıca, bu aşırı sağcı partinin siyaseti ile Macaristan’ın dünyadaki imajını kirlettiğini de söylemekten çekinmedi.