Almanya yeniden ‘Kavgam’a hazırlanıyor

Adolf Hitler’in ölümünden 70 yıl sonra, ‘Kavgam’ kitabının telif hakları halkın oluyor. Avrupa’da telif haklarının kullanım süresi dolan kitap kamu malı haline geliyor

Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe

Almanya’nın uluslararası medya kuruluşu Deutche Welle (DW), Nazi rejiminin yükselmesine ve Holokost döneminde 6 milyon Yahudi’nin yok edilmesine neden olan Hitler’in politik ideolojilerinin, 2015 yılında ‘Kavgam’ kitabının telif haklarının kullanım süresinin dolmasıyla birlikte yeniden yayınlanıp dağıtılabileceğini ve kitabın telif haklarının kamu malı olacağını yazdı.

Avrupa telif hakları kanununa göre, yayınlanmış bir eserin yazarının ölümünün üzerinden 70 yıl geçmesi halinde, kanun geçersiz kalıyor ve eser kamu malı oluyor.

31 Aralık 2015 tarihinden itibaren Hitler’in yazdıkları kanunen yayınlanabilecek ve dağıtılabilecek. Yayın hakları şu anda Almanya’nın Bavyera eyaletine ait bulunuyor.

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Partisi milletvekili Burkhard Lischka, DW’ye yaptığı açıklamada kitabın yeniden satışa sunulmasının Holoskost’ta ölenlere karşı bir hakaret sayılacağını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum yasal olarak engellenmeli ve bir daha açılmamak üzere kapatılmalıdır.” Lischka ayrıca kitabın yeniden Almanya’da basılmasının ‘ölümcül bir işaret’ olabileceğini ve Berlin’in bundan sorumlu tutulabileceğini söyledi.

Berlin ve Münih’de merkezleri bulunan Çağdaş Tarih Enstitüsü, 2009 yılından beri Kavgam kitabının yeni baskısı üzerinde çalıştıkları açıklamasını yaptı. Enstitünün yetkilisi, kitabın yeni baskısının içine yorumların ve Nazi rejimini derinlemesine inceleyen eğitsel bir bölümün eklendiğini söyledi.

Lischka bu duruma kesinlikle karşı olduklarını ve aşırı sağcıların kitabı “Hiçbirimiz bunu istemezdik” yorumuyla birlikte yeniden basabilecekleri konusunda uyardıklarını bildirdi.

Alman medya kuruluşuna göre, avukat Tim Hoesmann da Çağdaş Tarih Enstitüsü ile aynı görüşleri paylaştığını açıkladı. Hoesmann yaptığı açıklamada, “Kitabın bu şekilde yayınlanması doğru yönde atılmıştır bir adımdır. Eğer kitap tamamıyla yasaklanırsa, kitap hakkındaki efsaneler gittikçe artacaktır,” yorumunu yaptı.

Günümüzde kitabın birçok bölümü Internet’te kolaylıkla bulunuyor ve okunabiliyor. Alman hukuk sistemi bunu durdurmakta etkisiz kalıyor