Venezüela seçimlerinde Capriles sesleri

Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe

Venezüela’nın muhalefet lideri Henrique Capriles perşembe günü yaptığı açıklamada Başkan Nicolas Maduro’nun çok az bir farkla elde ettiği seçim zaferini mahkemelere taşıyacağını belirtti. Capriles oy verme sürecinin de uluslararası düzeyde kabul edilmiş normlar ile denetlenmesini istedi.

Ulusal Seçim Konseyi genişletilmiş bir denetlemeyi kabul etti. Başkan olarak görevini sürdüren Maduro yüzde 2’den az bir fark ile 14 Nisan’daki seçimleri kazanmıştı. Muhalefet ise binlerce düzensizlik olduğunu ve kendi sayımları ile Capriles’in kazandığını belirtti.

Seçim Komitesi denetlemeden gelecek sonuçların sürecin doğru işleyip işlemediğini kontrol edeceğini fakat seçim sonuçlarının “değiştirilemez” olacağını belirtti. 

Capriles hukuksal alanda hakkını arayacağını belirtiyor. Venezüela mahkemeleri için otoriter hükümet karşısında zorlu bir süreç olacağı, hatta olası referandumlarla dava devam ederken yasaların değiştirilebileceği belirtiliyor. Eleştirmenlere göre Chavez 14 senelik liderliği süresince yargıdaki önemli noktalara kendi yandaşlarını getirdi.