Abbas’ın aceleci tavrı Hamas’ı kızdırdı

Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe

Kahire’de ve Doha’da, El Fetih ile Hamas arasında yapılan anlaşmalara istinaden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ulusal Birlik Hükümeti kurmak için görüşmelere başlandığını duyurdu.

Yakın gelecekte iki önemli karar çıkartmayı planlayan Abbas, süreçte yer almaları için tüm Filistinli gruplara çağrıda bulundu. Abbas’ın çıkartmak istediği kararlardan ilki teknokrat bir hükümet kurulmasıyla ilgili; diğeri ise parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri için bir tarih belirlenmesi.

El Fetih, Abbas’a destek verdiğini dile getirdi ve tüm Filistinli gruplar ile uyumlu olarak ilerlemek için çaba göstereceğini açıkladı. Hamas ise, Abbas’ın açıklamasını sıcak karşılamadı. Hamas tarafından yapılan açıklamada; duyurunun, Hamas’a danışılmadan yapıldığı söylendi. Geçen yıl varılan anlaşmaya göre, Abbas’ın başkanlığında bir birlik hükümetinin kurulması, yeni meclis ve devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması  ve iki rakip parti arasında güvenlik sorunlarının çözülmesi gerekiyordu. Hamas Başbakanı İsmail Haniye, Abbas’ı uzlaşma koşullarını tamamıyla yerine getirmemekle suçladı.