İsrail’in düşürdüğü İHA için ABD’den ‘sakin ol’ ricası

ABD, İsrail’in düşürdüğü Lübnan’dan gelen insansız hava aracının bir zarara yol açmadığını göz önünde bulundurarak aşırı tepki göstermemesi konusunda ricada bulundu

Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe

Beyrut’da görev yapan bir batılı diplomat cumartesi günü a-Nahar adlı Lübnan gazetesine verdiği demeçte, ABD’nin, İsrail’in vurduğu insansız hava aracı (İHA) konusunda herhangi bir zarara yol açmadığı için itidal göstermesi ve sert bir karşılık vermemesi için istekte bulundu. Aynı diplomat, ABD yetkililerinin İsrail’in vereceği karşılıktan önce, sorumluların ve İHA’nın hedefinin doğru olarak belirlenmesi gerektiğini belirttiler. Lübnan’dan gelen ve İsrail hava sahasını ihlal eden İHA, perşembe günü Hayfa şehrinin birkaç kilometre batısında İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 tarafından düşürülmüştü.

 ABD, uluslararası ilginin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın muhalif güçlere karşı kimyasal silah kullanmış olabileceği konusundan uzaklaşmasını engellemek istediği belirtildi. İsrail’de olayın sorumlusunun Hizbullah’tan ziyade İran Devrim Muhafızları olduğu konusunda fikirler oluşmaya başladı. İran, Lübnan topraklarında Hizbullah ve Beşar Esad’ın kuvvetlerine yardım ediyor, donanım ve bilgi birikimi ile Hizbullah’ın insansız hava aracı imkanlarını güçlendirmeye uğraşıyor. Hizbullah bu konu ile bağlantılı olduğunu reddediyor.