Portekiz 16. yüzyıldaki mültecilerinin soyundan gelenlere kucak açıyor

Portekiz Parlamentosu’ndan geçen yeni bir kanun ile 16. yüzyılda ülkeden kaçmak zorunda kalanların soyundan gelenlere vatandaşlık yolu açıldı

Dünya
1 Mayıs 2013 Çarşamba

Portekiz’in Vatandaşlık Kanunu’nda yapılan bir değişiklik, Portekiz’den Engizisyon döneminde sürülen Yahudilerin soyundan gelenleri yakından ilgilendiriyor. Sürgündeki Yahudilerden doğan kişiler eğer Portekiz kökenli bir Sefarad Cemaatinde yer alıyorsa Portekiz vatandaşlığına kabul edilecek.

İlgili kanun önerisi cuma günü sosyalist ve merkez sağ partiler tarafından parlamentoya sunuldu. Tasarı oybirliği ile kabul edildi.

Kanun tasarısı ile geçmişte sürülen Yahudilerin soydaşlarına kapılar açılacak. Portekiz Yahudi Cemaati Başkanı, Jose Oulman Carp, “Portekiz kökenine ilişkin Sefaradlık belgesi aranacak” dedi.

Başvuran adaylar ‘Sefarad İsimlerini’ göstermek zorunda. Diğer bir etken ise evde konuşulan lisan olan ‘Ladino’. Kanun ayrıca başvuracakların Portekiz içerisinde kalma zorunluluğu olmadığını belirtiyor. Normal kanuna göre Portekiz’de en az 6 yıl kalınmadan vatandaşlık başvurusu yapılmıyor.

Kanun tasarısı için birkaç senedir lobi yapan Carp “Sonraki adım adayların başvurusunun inceleneceği bürokratik çerçevenin oluşturulması olacak. Bu aşamada da Lizbon Yahudi Cemaati ve devlet yetkililerinin beraber çalışacağını düşünüyoruz,” dedi.

1536’da başlayan Portekiz’deki Engizisyon sonucu yoğun bir nüfus, göçe ve zorunlu din değişikliğine zorlandı. Portekiz’de o dönemde 400.000 Yahudi yaşadığı – çoğu İspanya’dan kaçan– belirtiliyor. İspanya’da da aynı özelliklerde bir kanun tasarısı hazırlandığı biliniyor.

Carp yeni kanunla ülkesindeki Yahudi Cemaati’nin 1.000 kişiden 1.500 kişiye çıkmasını beklediklerini ifade ediyor.”

Portekiz’in tarihindeki karanlık bir bölümü kapatarak temiz bir sayfa açmak amacıyla bu kanunu geçirdiğini ve antisemitizmin olmadığı bir ülke olma yolunda olduğunu belirtiyor. Bazıları da yeni kanun ile ülkeye yönelecek ve yerleşecek Yahudiler ile yeni yatırımlar çekilebileceğini düşünüyor.

Portekiz, Avrupa Birliği’nin en kırılgan ve zayıf ekonomilerinden birine sahip.