Ortaköy Sinagogu Yönetimi Bursa’da

Ortaköy Sinagogu bir ilk olarak Bursa Cemaati ile bütünleşmek amacı ile bir gezi gerçekleştirdi. Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Nafi Haleva ve yöneticilerinden Hayim Aktel’in organize ettiği geziye Hahambaşı Rav İsak Haleva da katıldı

Toplum
1 Mayıs 2013 Çarşamba

Haham Akaali Rav Nafi Haleva ve sinagogun yahidlerinden oluşan bir grup Bursa’ya Şabat öncesi vardı. Orada yaşayan aileler ile birlikte cuma akşam duası gerçekleşti. Bursa Cemaati azalan nüfustan dolayı cuma akşamı duasını uzun bir süredir gerçekleştiremiyordu. Okunan ilahiler ve şarkıların coşkusu görülmeye değerdi. Rav Nafi Haleva okunan duaların arkasındaki öğretiler ile ilgili açıklayıcı bilgiler verdi. Duaların okunmasından sonra sinagogda bulunan yemek salonunda Bursa’da yaşayan ailelerin özel olarak hazırladıkları Şabat yemeği sunuldu. Şabat sofrasında okunan ilahiler sonrasında Kiduş Hahambaşı Rav İsak Haleva tarafından okundu. Hahambaşı yaptığı konuşmada Şabat yemeğinin Yahudi aileleri açısından ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. Gece, Şabat şarkıları ve yemeğin ardından okunan şükür duası ile sona erdi.

Cumartesi sabah duası da aynı çoşku ile gerçekleşti. Bursa Cemaati Başkanı Leon Elnekave böyle bir birlikteliği gerçekleştiren Ortaköy Sinagogu adına başta Rav Nafi Haleva’ya ve Hayim Aktel’e iyi dileklerini sundu ve duaların çoğuna iştirak eden Hahambaşı’nın torunları İzak ve Marsel Haleva’yı tebrik etti. Cemaatlerini ikinci kez ziyaret eden Hahambaşı ile birlikte olmaktan duydukları mutluluğu ifade etti.

Duada konuşma yapan Hahambaşı, sinagogdaki duvarlarda mevcut olan yazıların ne anlama geldiğini açıkladı. Tarih boyunca kan iftiraları sonucu Avrupa’da sorun yaşayan Yahudi cemaatlerinden bahsederken aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bursa’da çıkarılan ve Yahudileri bu konuda koruyan fermandan bahsetti. Ayrıca o hafta okunan peraşada mevcut olan etik konular hakkında da bilgi verdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen seudaya katılan Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, belediye adına sinagogda Bursa Cemaati ile birlikte bulunmanın mutluluğunu ifade etti. Yaptığı konuşmada insanların birbirlerini tanıdıkça ne kadar ortak yanları olduğunu öğrenebileceğini söyledi.

Seuda sonrası Bursa’da yaşayan aileler ile birlikte Yahudi Mahallesi ve diğer sinagoglar gezildi. Bu kadar az bir nüfusa sahip olmalarına rağmen Bursa Cemaati yöneticilerinin sinagoglarını korumak için gösterdikleri özveri takdiri hak ediyor.

 Cemaat, cumartesi akşamı Rav Nafi Haleva ve Hahambaşı Rav İzak Haleva’nın yaptıkları Tora sohbeti için tekrar sinagogda buluştu. Rav Nafi Haleva, Pesah ile Şavuot arasında okunan Pirke Avot hakkında açıklama yaparken Hahambaşı Rav İsak Haleva da haftanın peraşası hakkında konuştu.

Şabat’ın bitimini ifade eden duanın okunmasının ardından ayın çıkışı zamanına denk geldiğinden dolayı Rav Nafi Haleva tarafından Birkat Alevana duası okundu. Bursa cemaat idarecileri ay duasını üç senedir yapmadıklarını ve son olarak üç sene önce cemaatlerini ziyaret eden Rav Nafi Haleva tarafından okunduğunu hatırlatarak, bu duayı tekrar yapabilmenin mutluluğunu ifade ettiler. Şabat bitişi Bursa’daki aileler ve Ortaköy Sinagogu yahidleri birlikte akşam yemeği yediler. Pazar sabahı yapılan duanın ardından ziyaret sona erdi. Bursa Cemaati ziyaretten dolayı mutluluk duyduklarını belirtirken bu gezinin her sene tekrarlanarak gelenekleşmesini arzuladıklarını ifade ettiler.