Azerbaycan Dışişleri Bakanı ilk kez İsrail’de

Bakü’ye göre İsrail ile Azerbaycan arasındaki güçlü olan ekonomik bağları daha da geliştirmek her iki ülkenin yararına olacak

Dünya
25 Nisan 2013 Perşembe

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Azeri Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov geçtiğimiz pazartesi Kudüs’te bir araya geldi. İki günlük ziyaret bir Azerbaycan dışişleri bakanı tarafından İsrail’e yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.  Peres, İran’ın dünya barışı karşısındaki en büyük tehlike olduğunu, Azerbaycan’ın ise terörizme ve savaşa olan karşıt tutumunu açıkça gösterdiğini söyledi. İki ülke arasındaki ilişkiler 2012 yılında 1,8 milyar dolarlık silah anlaşması ile iyice güçlendi. Aynı dönemde laik Azerbaycan ile İran arasında gerilim başladı. Azerbaycan, İran’da eğitildiğini iddia ettiği Amerikan ve İsrailli hedeflere saldırmaya hazırlanan terör çemberini çökertti. İran ise Azerbaycan’ı İsrail yapımı insansız hava araçlarıyla sınır boyunca gözetlemekle suçladı. Ayrıca söylentilere göre Azerbaycan İran’ın nükleer tesislerine olası bir saldırı yapabilmesi için İsrail’e üslerini kullanmaya izin verdi.

Mammadyarov, İsrail ile ülkesinin arasındaki işbirliğini geliştirmek için büyük bir fırsat yakalandığını ve bunun her iki tarafın yararına olacağını dile getirdi. Ülkeler arasındaki ticaretin mevcut hacmi üç milyar dolar.