Varşova, Nazilere karşı silahlı ayaklanmanın 70. yıldönümünü andı

1943 yılında Yahudilerin Nazilere karşı yürüttüğü dört haftalık silahlı direniş Varşova’da sirenlerle başlayan bir dizi törenle anıldı.

Dünya
25 Nisan 2013 Perşembe

. İlk tören Varşova’da getto kahramanları için inşa edilen anıtın önünde İsrail Eğitim Bakanı Shai Piron, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ve Polonya Başbakanı Donald Tusk katılımı ile gerçekleştirildi.

Silahlı direnişe katılmış olan, Chawka Folman-Raban ve Simcha Rotem, törende hazır bulundu. Varşova’da bulunan kiliseler de çanları ile anma törenlerine katıldı.

Komorowski, “Bu direnişin kökleri David’in Golyat’a olan direnişine kadar uzanır. Direnişin anısı Polonya-Yahudi ve Polonya-İsrail ilişkilerinin temel taşını oluşturmaktadır,” dedi. Anma törenlerinin sonunda, Polonya Baş Hahamı Michael Schudrich ile Katolik, Protestan ve Ortodoks Kiliselerinin temsilcileri ortak bir ayin düzenlediler.

POLONYA YAHUDİ TARİHİ MÜZESİ AÇILDI

2009 yılında inşasına başlanan Polonya Yahudi Tarihi Müzesi’nin açılışında uzun kuyruklar oluştu. Açılışta, ziyaretçilere binlerce sarı çiçek dağıtıldı. Çiçeklerin, Yahudilerin kıyafetleri üzerine takmak zorunda olduğu sarı yıldızı sembolize etmediğinin altını çizen müze koordinatörü Nili Amit, Varşova Gettosu’nda sarı yıldızın kullanılmadığını, sarı çiçeğin gettonun sembolü olduğunu belirtti. Nili Amit, “Bu gelenek, Yahudi bir kadının, çocuğunun hayatını kurtaran Varşova Gettosu Ayaklanmasının liderlerinden Marek Edelman’a sarı bir çiçek vermesi ile başladı,” dedi.

Daimi serginin kamuya açılmasına birkaç ay daha olduğunu söyleyen Nili Amit,  müzedeki sekiz galerinin, Polonya’daki 1.000 yıllık Yahudi tarihini kronolojik sıraya göre göstereceğini ve bu galeriler içerisinde en büyüğünün Holokost galerisi olacağını belirtti. II. Dünya Savaşı öncesi, Polonya’da 3,3 milyon Yahudi yaşıyordu ve nüfusun üçte birini oluşturuyorlardı. Polonya’daki Yahudilerin yüzde 90’ından fazlası Soykırım’da öldü.