Kerry bölge barışı için Türkiye’deydi

Dünya
24 Nisan 2013 Çarşamba

Kerry bölge barışı için Türkiye’deydi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye-İsrail ve Filistin-İsrail ilişkilerini iyileştirme çabalarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta sonu Suriye Konferansı için İstanbul’da bulunan Kerry, Filistin Lideri Mahmud Abbas ve Türk yetkililerle temaslarda bulundu. Görüşmede Kerry, Filistin-İsrail barış görüşmelerinde güven arttırıcı bir eylem olarak Filistinlilerin hayat kalitesinin arttırılması için gerekenin yapılacağını söyledi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı on yıllardır süren bu çatışmanın sona erdirilmesi ve iki devletli bir barışa ulaşılması için fırsat kapısının kapanmakta olduğundan endişe ettiğini dile getirdi.

ABD’den Suriye muhalefetine 123 milyon dolar yardım

Suriye ile ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Suriye muhalefetine 123 milyon dolar daha yardımda bulunacaklarını açıkladı. Ayrıca daha önce yaptıkları askeri malzeme içermeyen yardımlara karşın, bu seferki yardımda çelik yelek, gece görüş sistemleri, zırhlı araç gibi karşı tarafa ölümcül olmayan, savunma maksatlı askeri yardım yapacaklarını bildirdi.  Bununla birlikte son iki yıldır ABD tarafından Suriye muhaliflerine yapılan yardım 250 milyon dolara ulaştı. Kerry, ABD’nin Suriye için siyasi bir çözüm istediğini yeniden vurguladı.

Suriye muhalefetinin, ABD’den silah yardımı ve doğrudan Suriye’ye müdahale talebi ise cevapsız kaldı. AB ülkeleri ise Suriye muhalifleri için yeni bir yardım projesi açıklamadı.

Başbakan’ın Gazze gezisinin tarihi tartışma konusu

Kerry, İstanbul’da bulunduğu sürede Türkiye-İsrail ilişkilerinin de iyileşmesi için temaslarda bulundu. Geniş yankı uyandıran yorumunda Kerry, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan mayısta planladığı Gazze gezisini ertelemesini istedi. Kerry erteleme talebinin gerekçesi olarak Türk-İsrail ilişkilerinin henüz iyileşmeye başladığı bu dönemin hassasiyetini ve İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden canlanmasına çalışılırken tarafların dikkatlerinin dağıtılmamasını gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Kerry’nin talebiyle ilgili tepkisi ise sert oldu. Kerry’nin açıklamasını diplomatik yönden ‘mahsurlu’ bulan Arınç, gezi tarihine yalnızca Türk hükümetinin karar verebileceğinin altını çizdi. Erdoğan Salı günü ziyaretin ertelenmesinin söz konusu olmadığını kaydetti ve “Hükümet Sözcümüz Bülent Bey gereken yanıtı verdi. Ben zaten ABD ziyaretinden sonra gideceğimi söyledim. Erteleme yok” dedi. Abbas’ın lideri olduğu El-Fetih hareketi de Gazze gezisinin Filistinli gruplar arasındaki gerilimi arttıracağı yönünde uyarıda bulundu. Hamas ve El-Fetih Filistin’de birlik hükümeti kurulması için pazarlık halinde.

Hamas, Kerry’nin bu açıklamasını şiddetle eleştirdi ve Mahmud Abbas ile Kerry’yi, Gazze’ye uygulanan ambargonun sürdürülmesi için işbirliği yapmakla suçladı.