Para değil parametreler konuşuldu

Bülent Arınç İsrail heyetiyle yapılan görüşmeyi olumlu buldu

Dünya
24 Nisan 2013 Çarşamba

İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinden sonra ilişkilerin normalleşmesinin ilk adımı pazartesi günü Ankara’da atıldı. Mavi Marmara olayında hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek tazminatın görüşüldüğü toplantı ‘olumlu’ havada geçti

22 Nisan Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun danışmanı Yaakov Amidror ve özel temsilcisi Yosef Ciechanover’ın başında bulunduğu İsrailli heyet, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüştükten sonra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ile bir araya geldi. Arınç, görüşmelerin ardından şu açıklamalarda bulundu: “Olumlu bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. Tazminat miktarı açıkça belirlenmedi ancak ödenecek miktar konusunda, bu meblağın hesaplanmasına yönelik usul ve esaslar görüşüldü, ilke ve parametreler belirlendi. Parametreler çerçevesinde tazminat miktarı üzerinde bir anlaşmaya varıldığında, iki tarafın yetkili makamlarınca onaylandığında, mesele bitmiş olacak ve ayrıca diplomatik ilişkilerimizin tam temsil düzeyine yükseltilmesi yönünde önemli bir aşama da geçilmiş olacaktır.”

Türk yetkililer tazminat miktarını söylemekten kurban ailelerini rencide etmemek için çekiniyor. Aileler tazminata şiddetle karşı çıkarak İsrail’in öncelikle Gazze ambargosunu kaldırmasını istiyor ve açtıkları davadan geri adım atmayacaklarını söylüyor.

Bu arada geçtiğimiz pazar günü yayınlanan İngiliz Sunday Times’ın raporunda İsrail’in, Türkiye’ye ileri füze ve gözetleme teknolojileri sunması karşılığında İran’a olası bir hava saldısırında kullanmak üzere Ankara’nın kuzeybatısındaki Akıncı Hava Üssü’nü kullanmak istediği iddia edildi. İki ülkenin ilişkileri normalleştirme sürecinin İran ve Suriye’ye karşı güç birliğini kurma amaçlı olduğu belirtilen rapor, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile art niyetli ve asılsız olarak nitelendirildi. Başbakan Yardımıcısı Arınç ise haberin manipülatif olduğunun altını çizerek, “Böyle bir şeyi Türk hükümetine teklif etmek de herkesin haddi değildir,” diye konuştu.