Av. Ester Zonana: ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ hakkında bilmedikleriniz

Şubat ayında Hahambaşılık Hukukçular Komisyonu Başkanlığı görevini devralan Av. Ester Zonana İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili akıllara takılan soruları cevapladı

Toplum
24 Nisan 2013 Çarşamba

20 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası işyerlerine birtakım sorumluluklar yüklemekte.

Sigortalı en az bir kişi çalıştıran bütün işyerleri bu kanun kapsamına girmekte. İşyeri tabiri sigortalı personel çalıştıran ticari işyerlerini kapsadığı gibi ayrıca apartmanları, vakıf ve dernekleri de kapsamakta.

Kanunun uygulanması tarih, tehlike durumu ve çalışan sayısı açısından farklılık göstermekte olduğundan yükümlülerin yerine getirmeleri gerektiği işlemleri kısaca belirtmekte yarar olduğu görüşündeyiz.

Bu kanuna göre sigortalı bir eleman çalıştıran yükümlülerin bile 01.01.2013 tarihinden itibaren bir ‘iş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanına’ ‘risk analizi raporu’ düzenlettirmesi gerekmekte. Yukarıda belirttiğim gibi ticari işyerlerinin yanında apartman yöneticileri, dernek ve vakıf yöneticileri de bu yükümlülüğü yerine getirmeli.

İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişlerince yapılacak denetimde bu raporun gösterilmemesi halinde Ocak 2013 için 3.234.-TL sonraki her ay için de 4.851.-TL olarak ceza tahakkuk ettirilecek.

Bu itibarla öncelikle acilen ‘Risk Analizi Raporu’ düzenlettirilmesi gerekmekte. Risk Analizi Raporlarının geçerlilik süresi iki yıldır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk Analizi Raporu dışında, işyerlerine başka yükümlülükler de getirmekte. Ancak bu yükümlülüklerin yürürlük tarihleri işyerlerinin çalıştırdıkları personel ve tehlike sınıfına göre çeşitlilik göstermekte. Şöyle ki:

Œ Elli kişiden fazla personel çalıştıran işyerleri 30 Aralık 2012 tarihinden itibaren “işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve sağlık personeli” çalıştırmak zorundadır.

Elli kişiden az personel çalıştıran işyerlerinde: tehlikeli ve çok tehlikeli olarak nitelendirilen işyerleri 01.07.2013’ten; az tehlikeli olarak nitelendirilen işyerleri 01.07.2014 tarihinden itibaren işyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve sağlık personeli görevlendirmelidir.

On kişiden az personel çalıştıran işyerleri ise tehlike sınıflarına göre “işyeri hekimi,  iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve sağlık personeli” hizmetlerini dışarıdan, daha sonra kurulacağı öngörülen, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nden (OSGB) temin edebilecek.

İşyerlerinin tehlike durumları ‘İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin İşyeri Tehlike Sınırları Tebliği’nde belirtilmiştir. Buna göre apartmanlar, dini kuruluşların faaliyet gösterdikleri binalar (ibadethaneler ve idari binalar) okul öncesi ve genel ortaöğretim faaliyetleri gibi faaliyetler ‘az tehlikeli’, yatılı olmayan genel hekimlik faaliyetleri ile yatılı huzurevleri ‘tehlikeli’, yataklı hastane faaliyetleri de ‘çok tehlikeli’ sınıfa girmektedirler. 

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin oluşturulması için konuyla ilgili tebliğin çıkması beklenmekte. 10 kişiden az personel çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli olarak nitelendirilen işyerlerinin 01.07.2013 tarihine kadar çıkması beklenen (OSGB) ile ilgili tebliğe göre hareket etmeleri gerekecek.