Boston teröristini ve kurbanlarını aynı anda tedavi eden İsrailli doktor: ‘BUNA ALIŞIĞIM’

Boston saldırısı sonrasında yaralı olarak ele geçirilen Çeçen Dzhokar Tsarnaev, saldırıda yaralananlarla birlikte Beth İsrael Hastane’sinde tedavi altına alındı

Dünya
24 Nisan 2013 Çarşamba

Geçen hafta gerçekleşen Boston maratonuna yönelik ikiz patlamada yaralananlarla saldırıyı gerçekleştiren şüpheli arasında yalnızca birkaç metre vardı. FBI ve polisin düzenlediği operasyon sonucu ağır yaralı olarak ele geçirilen Çeçen asıllı Dzhokhar Tsarnaev da, kurbanlar da, bir İsrailli olan Boston Beth Israel Tıp Merkezi’nin müdürü Prof. Dr. Kevin Ilan Tabb tarafından tedavi ediliyor. Saldırı sonucu yaralanan ve hastanede tedavi gören 24 kişinin 16’sının durumu ağır.

Hastanenin müdürü Prof. Dr. Tabb, içinde bulunduğu durumu İsrail’deki terör saldırılarına benzetti ve kendisinin bu tür durumlara alışkın olduğunu vurguladı. Tabb, Tsarnaev’in durumunun şu an için sabit olduğunu ve boynundaki yaralanma nedeniyle tedavi altında söyledi. Tsarnaev’in tamamen iyileşse dahi bir daha hiçbir zaman konuşamama olasılığı olduğuna dikkat çeken Tabb, “Maalesef yıllarca İsrail’de terör saldırılarında yaralananları tedavi ettiğim için bu tür yaralanmalar konusunda deneyimliyim,” dedi. Tabb aynı zamanda tıp eğitimini ve uzmanlığını tamamladığı Kudüs’teki Hadassah Ein Kerem Hastanesi’nin de yönetim kurulu üyeliğini sürdürüyor.

Hastanede yaralılarla ilgilenen tek İsrailli doktor olmadığına dikkat çeken Tabb, Acil Servis direktörünün ve acil serviste görev yapan birkaç doktorun da İsrailli olduğunu sözlerine ekledi. Tabb, “Hem kurbanları hem de şüpheli teröristi aynı anda, aynı yerde tedavi ediyor olmamız İsrail’de yaşadığımız benzer durumları anımsatıyor. İsrail’de yaralı bir askeri ve bir teröristi yanyana iki yatakta tedavi etmek durumunda kalıyorduk. Acil servise bir hasta kabul edildiğinde doktor ya da hemşireler hastanın kimliğini sormadan tedavi sürecine başlar,” dedi.

15 Nisan Pazartesi günü Boston Maratonu’nun bitiş çizgisi yakınında patlayan iki bomba, biri sekiz yaşında üç kişinin ölümüne, 170 kişinin de yaralanmasına yol açtı. İki zanlıyı yakalama operasyonu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) kampüsünde yaşanan çatışmada bir polisin zanlılar tarafından öldürülmesi ile başladı. Zanlılar gasp ettikleri araçla kaçarken, Boston dışındaki Watertown kentinde kıstırıldı. Çıkan çatışmada zanlılardan Tamerlan Tsarnaev öldürülürken, kardeşi Dzhokhar Tsarnaev ise kentin dışındaki bir evin arka bahçesindeki teknenin içinde ağır yaralı olarak ele geçirildi. Dzhokhar’ın sorgulanmasına başlandığı ve başını sallayarak ve yazıyla suçlamaları kabul ettiği öğrenildi.

Fox News’in haberine göre soruşturmayı yürüten emniyet görevlileri polisle girdiği çatışmada ölen Tamerlan Tsarnaev ile bir terör örgütü olan Kafkasya Emirliği arasında olası bir bağ olup olmadığını araştırıyor. Rusya’nın Bin Ladin’i olarak bilinen Çeçen Doka Umarov’un liderliğini yaptığı örgütün El Kaide ile de bağlantısı var.