İran 3 füze testi denemesi yaptığını açıkladı

Dünya
17 Nisan 2013 Çarşamba

İran Ordusu’nda görev yapan kıdemli bir yüzbaşı İran’ın geçtiğimiz hafta yaptığı füze testlerini kamuoyuna duyurdu, fakat füze tipleri konusunda bilgi vermeyi reddetti. 

Fars Haber Ajansı’nın yaptığı açıklamaya göre İran Kara Kuvvetleri,  karadan karaya atılan üç füze denemesinin başarı ile gerçekleştirildiğini açıkladı.  Açıklamaya göre Tahran’a 340 km uzaklıkta bulunan, İsfahan bölgesinde gerçekleştirilen üç denemeden sadece bir tanesinin orta menzilli balistik füze olduğu duyuruldu. İran ordusu mart ayının ortasında da füze testleri gerçekleştirmişti.

Ayrıca, yapılan açıklamada İran ordusunun, yeni personel taşıyıcılarının Ulusal Ordu Günü olan 18 Nisan’da kamuoyuna tanıtılacağı bilgisi verildi.

SON MÜZAKERELER DE SONUÇ GETİRMEDİ

İran’ın nükleer programı hâlâ uluslararası kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Kazakistan’ın başkenti Alma Ata’da İran ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kalırken, müzakerelerin devamı için yeni bir tarih üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Tahran bu çıkmazın çözümlenmesi için net bir öneri masaya koymaması sebebiyle eleştirildi. İran’ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Calili, Batının masaya daha fazla opsiyon koymasının İran halkının güvenini kazanma açısından daha yararlı olacağını söyledi. Müzakereler sırasında İran’a nükleer programını sınırlaması halinde, iki yıldır uygulanan ve İran ekonomisinde ciddi yaralar açan ekonomik yaptırımların gevşetilebileceği konusunda öneriler getirildi. Müzakereler sonunda, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Cathrine Aston, artık İran’dan müzakereler sırasında sunulan önerilere somut adımlarla yaklaşımını görmek istediklerini kaydetti.