Koraç Kupası zaferinin mimarlari bugün neredeler?

Spor
17 Nisan 2013 Çarşamba

1. Aydın Örs (Antrenör)

Türk basketboluna ilklerini yaşatan (Efes Pilsen’le Koraç Şampiyonluğu, Milli Takım’la Avrupa ikinciliği) efsane Koç Aydın Örs, en son aktif olarak Fenerbahçe Ülker’de koçluk yaptı. Bogdan Tanjevic’in göreve getirileceği sezon takımdan gönderilmesi, onu çok seven ve kendisine gerçekten büyük saygı duyan Sarı Lacivertli taraftarlara tepki yürüyüşü yaptırmıştı. Sonra FB’ye yeniden döndü ve tüm basketbol şubesinin başına geçti. Ancak yaşanan son başarısız sezonun ardından, “Bu başarısızlıkta benim de payım var” diyerek görevini bıraktı. Şu anda dinleniyor…

2. Ergin Ataman

(1. Yardımcı Koç)

Geçen sezon Beşiktaş Milangaz ile üç kupalı muhteşem bir yıl geçiren Ergin Ataman, şu anda Galatasaray Medical Park takımını çalıştırıyor. Hem Türkiye Basketbol Ligi, hem Türkiye Kupası, hem de Eurochallenge Kupası’nı aynı sezonda alma başarısı gösteren başarılı koç, bu yıl benzer başarıları yaşamak için geldiği GS’de şimdilik iki cepheden düşmüş durumda. Elinde sadece lig şampiyonluğu hedefi var. Son dönemde adı A Milli Takım antrenörlüğü için de geçen Ataman’ın, İtalyan Siena ekibini çalıştırdığı dönemde bir de Saporta Kupası Şampiyonluğu bulunuyor.

3. Oktay Mahmuti

(2. Yardımcı Koç)

İki sezon boyunca Galatasaray Medical Park ile güzel işler yaptıktan sonra bu sezon başında Anadolu Efes’e tekrardan dönen Oktay Mahmuti, Euroleague performansıyla dikkatleri üzerine topluyor. FB Ülker ve Beşiktaş’ın erkenden havlu attığı sezonda çeyrek final oynama başarısı gösterecek olan başarılı koç, daha önce dört kez şampiyon yaptığı Efes ile bu sezon ligde de şampiyonluk kovalıyor.

4. Doğan Hakyemez (Takım Menajeri)

Basketbolumuzun önemli figürlerinden biri olan Doğan Hakyemez (nam-ı diğer Dodo), geçen sene içinde Türkiye Basketbol Federasyonu Baş-kanlığı’na aday olmuş ancak seçimlere birkaç gün kala adaylıktan çekilmişti. Antalya BŞB ve Trabzonspor takımlarıyla geçirdiği başarısız dönemlerin ardından, bu sezon başında eski kulübü Ankara DSİ’nin genel menajeri oldu.

5. Petar Naumoski

Ülkemize gelip de bu kadar net damgasını vuran fazla oyuncu yoktur herhalde. Petar Naumoski, her şeyi ile o dönemin basketboluna damga vuran isimlerdendi. Formasının kenarına terini silerek gösterdiği oyun setleri, soğukkanlılığı, bitiriciliği, takımını maestro gibi yönetişi ve gerçek bir lider oluşu onu sadece Türkiye’de değil, gittiği her ülke toprağında çok farklı bir yere koydu. 1992 sezonunda gelip 1999’da gittiği Efes Pilsen’den sadece bir seneliğine ayrıldı ve o senesinde de Benetton ile İstanbul’da Avrupa Şampiyonu oldu. Efes’e geri döndüğü ilk sezonunda Koraç şampiyonluğu kazanan Makedon oyuncu, ülkesi Makedonya’da bir dönem VMRO-DPMNE partisinden Üsküp milletvekilliği de yaptı.

6. Conrad McRae

İçimiz cız ediyor hâlâ ismini her duyduğumuzda. FB’de ve Efes Pilsen’de smaçlarıyla o dönemki basketbolseverleri yerinden zıplatan Conrad McRae, 2001 senesinde daha ömrünün 30. basamağındayken salonda geçirdiği kalp krizi sonrasında hayata gözlerini yumdu.

7. Tamer Oyguç

Aydın Örs’ün meşhur alan savunmasının en kilit oyuncularından biriydi Tamer Oyguç. Uzun boyuna rağmen basketbola ters düştüğü öngörülen cüssesi ile oynadığı zamanlarda hep tartışma konusu olmuştu. Ama Aydın Örs ile birlikte yeniden doğduğu ve Koraç Şampiyonu Efes Pilsen’in o dönemine damga vurduğu kesin. Son olarak Anadolu Efes bünyesinde altyapı sorumluluğu yapıyordu, lakin yakın zamanda patlayan Pomakoğlu olayında, altyapıdaki oyuncuların yaşlarını küçülttükleri gerekçesiyle antrenör Menderes Gümüşdal ile birlikte ceza aldı ve şu anda o cezanın bitmesini bekliyor, dinlenmede.

8. Volkan Aydın

Kenardan gelen görev adamı olarak tanıdık onu hep. Efes kariyeri sonrasında Fenerbahçe’de biraz daha ana oyuncu olarak oynadı ama Efes’teki o başarısını hiçbir zaman yakalayamadı. Aydın Örs’ün en önemli altıncı adamlarından biri olan başarılı forvet, şimdilerde Anadolu Efes çatısı altında altyapı antrenörlüğü yapıyor.

9. Ufuk Sarıca

Dönemin en önemli skorerlerinden biri olan Ufuk Sarıca, Ülker, Beşiktaş ve Karşıyaka’da da basketbol oynadı ama biz onu hep Efesli Ufuk olarak bildik. Beşiktaş’ta yardımcı antrenörlük ve baş antrenörlük deneyimlerinden sonra Efes’te yardımcı antrenörlük yapan Sarıca, yuvasındaki ilk ve son head coachluk deneyimini 2011-12 sezonunda yaşadı. Lig ve Avrupa’da istenen sonuçları alamayan Sarıca, bu sezon başında Efes’teki garanti kontratını bırakıp Pınar Karşıyaka ile anlaştı. Kaf-Kaf ile rüya gibi bir sezon geçiren genç antrenör, hem ligde oldukça iyi durumda hem de Avrupa’da şampiyonluk kapısında. 26-28 Nisan tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek olan Eurochallenge Final-4’da şampiyonluğun en güçlü adayı olan Karşıyaka, bakalım Ufuk Sarıca yönetiminde bu başarıya ulaşabilecek mi?

10. Mirsad Türkcan

1996 model Efes’in genç cengaveri Mirsad Türkcan, yıllar geçip yaşlansa da ne o cengaverliğinden ne de korkusuz oyunundan geri adım attı. Euroleague tarihinin en çok ribaund alan oyuncusu olarak adını tarihe yazan Mirsad Türkcan, 2012 yazında Fenerbahçe Ülker - CSKA Moskova maçı ile aktif basketbolculuk hayatına nokta koydu. Ülker Sports Arena’da düzenlenen duygulu veda töreninin ardından, formasını çıkarıp takım elbisesini giyen Türkcan, şu anda FB Ülker takımında Dış İlişkiler Sorumlusu olarak görev yapıyor. İçinde kısa süreli de olsa bir NBA lezzeti bulunan başarılarla dolu kariyerinde hep zirveye oynayan Mirsad Türkcan’ı, bundan sonra da ‘Yenilmeye Tahammülü Olmayan Adam’ olarak hatırlayacağız hep.

11. Murat Evliyaoğlu

Buz adam... Koraç Şampiyonluğu’nun geldiği maçta, en kritik anda attığı serbest atışlarla farkı bizim işimize yarayacak hale getirmişti. Görev geldiği anda elinden geleni fazlasıyla yapan tam bir görev adamıydı. Basketlerinden sonra yumruğunu öpüp havaya kaldırışı, tıpkı kel kafası ve top sakalı gibi onun kendine has tarzıydı. Beslenspor’la başladığı basketbol kariyerine, Çukurova, Kolej ve PTT ile devam etti ama zirveyi Efes’le yaptı. Efes sonrasında Türk Telekom ve F.Bahçe formalarını da giyen (F.Bahçe formasıyla Koraç Kupası’nda çeyrek final oynamıştı) başarılı basketbolcu, 34 yaşında Göztepe formasıyla aktif basketbolculuk yaşantısını sona erdirdi. Basketbolun içinde kalmayan Evliyaoğlu, son dönemde daha çok gazetelerin magazin sayfalarında boy göstermekte.

12. Hüseyin Beşok

Karşıyaka altyapısındayken keşfedilip derhal Efes altyapısına transfer edilen Hüseyin Beşok, Efes ile önemli başarılar kazandıktan sonra 2001 yılında yurt dışına açıldı. Sırasıyla Maccabi Tel-Aviv, Sunce Sibenik, Asvel, Unics Kazan, Le Mans ve Prokom Trefl takımlarının formasını terlettikten sonra yeniden yurda döndü ve TBL’de Galatasaray, Türk Telekom, Aliağa Petkim ve Beşiktaş takımlarının başarısı için mücadele etti. Son iki sezondur başkent temsilcisi Hacettepe Üniversitesi’nde oynamakta olan tecrübeli uzun, takımını bu yılki kümede kalma hedefine ulaştıramayacak gibi görünüyor. Türkiye’de, İsrail’de ve Fransa’da şampiyonluklar tadan Beşok, kupa kazanamadığı Polonya’da da keyifli günler geçirmişti.

ajansspor.com’dan derlenmiştir