Mısır´ın kadın Yahudi Cemaati Başkanı öldü

Mısır’da sinagogları ve dağılmak üzere olan bir mezarlığı koruma altına almasıyla bilinen Carmen Weinstein, 82 yaşında hayata veda etti. Naaşı kendisinin 1978’den beri kurtarmaya uğraştığı mezarlığa defnedilecek

Dünya
17 Nisan 2013 Çarşamba

Mısır’ın giderek küçülen ve yaşlanan Yahudi cemaatinin lideri ve ülkedeki sinagogları ve dağılmak üzere olan bir mezarlığı koruma altına almasıyla bilinen Carmen Weinstein geçtiğimiz cumartesi 82 yaşında hayata veda etti. Naaşı perşembe günü kendisinin 1978’den beri kurtarmaya uğraştığı en büyük ve son kalan mezarlık olan Bassatine mezarlığına defnedilecek.

Güney Mısır’dan göç eden binlerce fakir insanın gecekondularıyla doldurduğu Bassatine mezarlığının, bir kanadı da çöplük olarak kullanılıyor. Weinstein, ufak bir bölümü Yahudi Mezarlığı olarak korumayı başarmıştı.

Mısır’ın 65.000 kişilik Yahudi cemaati, 1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasından sonraki Arap-İsrail savaşlarının baş göstermesiyle ülkeyi terk ederek Avrupa, ABD ve İsrail’e göç etti. 

Weinstein’ın arkadaşı Magda Harun ülkede yalnızca 40 kadar Yahudi’nin kaldığını belirterek  “Carmen çok iyi eğitimli ve Yahudi mirasını korumak için azimle savaşan, cesur bir kadındı,” dedi. Weinstein Kahire’de dört sinagogun Mısır yetkililerince renove edilmesini sağladı. Şu anda Kahire’de 15 sinagog bulunuyor.

Ölümünden hemen önceki gün Weinstein bir sinagogun renovasyon sürecini denetlemeye gitmişti. Zayıf kan dolaşımı sorunu olan Weinstein evinde öldü.