İsrail- Türkiye heyetleri 22 Nisan´da görüşmelere başlıyor

İsrail delegasyonu 22 Nisan’da normalleşme sürecinin ilk aşaması olan tazminat görüşmeleri için Ankara’ya geliyor. Türkiye’nin yüklü bir miktar isteyeceği konuşuluyor

Dünya
17 Nisan 2013 Çarşamba

Üst düzey yetkililerin Hürriyet gazetesine verdiği demece göre, 22 Nisan’da gerçekleşecek ilişkilerin normalleşmesi yolunda ilk etap olan 2010 Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden dokuz kişinin ailelerine ödenecek tazminat görüşmelerinde Türkiye kirli bir pazarlığın içine çekilmek istemiyor. Yine aynı açıklamada Türkiye’nin İsrail’den yüklüce bir meblağ isteyeceği söylendi. Görüşmelerin kolay geçmeyeceğini ancak uzlaşma sürecinden vazgeçilmeyeceği belirtildi. Tazminat görüşmelerinin bir seferde sonuçlanacağının umulduğu ifade edildi. Mavi Marmara’da ölenlerin yanlışlıkla değil doğrudan İsrail hükümetinden gelen emirle vurulduğu bilgisinin ışığında İsrail’in, Türkiye’nin 2011 Uludere olayında yanlışlıkla öldürdüğü sivillerin ailelerine ödenen 70.000 dolardan çok daha büyük bir miktar ödemesi gerektiği dile getirildi.

Yetkililer tazminat konusunda anlaşılması durumunda kurban ailelerinin yüksek rütbeli İsraillilere açtıkları mahkemeden vazgeçebileceklerini düşündüklerini belirttiler.

Ankara’ya gelecek olan İsrail delegasyonunda ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror ve İsrail Başbakan elçisi Joseph Ciechanover bulunuyor. Görüşmelerde Türkiye tarafında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yer alıyor. 

BAŞBAKAN ERDOĞAN MAYIS SONU GAZZE’YE GİDİYOR

16 Mayıs’taki ABD gezisinin ardından ay sonunda Gazze’yi ziyarete gideceğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tam bir tarih vermedi. Daha evvel nisanda Gazze’ye gitmeyi planlayan Başbakan Erdoğan, Washington’dan gelen rica üzerine seyahatini erteledi. ABD, İsrail’in Mavi Marmara için özründen sonra Türkiye ile İsrail arasında yeni doğan uzlaşma havasının bozulmaması için çabalıyor ve mayıs ortasındaki geziden önce önemli bir yol kat etmek istiyor.