Düğün mevsimi yaklaşırken...

İşlerini sevgiyle, tutkuyla yapan, Lalumiere Events’in kurucuları, Merve Muratoğlu ve Eser Gabay ile konuştum. Bir düğünün olmazsa olmazlarını, düğün trendlerini ve ev davetlerinde dikkate almamız gerekenleri, işin hem profesyonelleri diyebileceğim, hem de geleneksel diye adlandırabileceğimiz bu işlere genç bir bakışla yaklaşabilen güler yüzlü ikiliden, sizler için öğrendim.

Yaşam
17 Nisan 2013 Çarşamba

Sidni KOHEN

 

Lalumiere ne anlama geliyor ve bu ismin hikâyesi nedir?

Lalumiere Fransızcada ışık demek. Biz, bu işe şık mumlar yaparak başladık. Aslında, organizasyon sonrasında geldi diyebiliriz. Mumdan organizasyona geçince de ismin bize uygun olduğunu düşündük çünkü tüm masa düzenlerinde mum kullanırız. Bize göre, bir masada ne kadar çok mum olursa o masa, o kadar güzel, o kadar aydınlık olur.

Organizasyon işine nasıl ve ne zaman başladınız?

M.M: Organizasyon yapmak benim çocukluk hayalimdi. Geçen sene düğünüm için koştururken, düğün hazırlıklarım için hep yanımda olan Eser’le birlikte nikâh şekerlerini kendimiz hazırlamaya karar verdik. O dönem nikâh şekeri ile ilgili detayları çok araştırdık. Sonunda ortaya, gerçekten çok güzel bir konsept çıktı.

Düğün bittikten sonra ise bizim tempomuz azaldı ve kendimize ‘şimdi ne yapacağız?’ diye sorduk. Mum yapmaya karar verdik. Kapalıçarşı’ya gittik, ne tarz objeler bulabiliriz, içine nasıl mum dökebiliriz, nasıl paketleriz, tüm bunları araştırdık. O dönemlerde de hamile bir arkadaşım bize doğum hediyelerini yapmamızı teklif etti ve mum şeklinde olmasını istedi. Sonunda, yine ortaya çok güzel bir şey çıktı. Sonrasında, doğum sonrası ziyarete gelenler için, hastane odasını da biz hazırladık. Böylelikle organizasyon işine başlamış olduk.

E.G: Malzemeleri araştırmaya başladık. Masalarda kullandığınız malzemeler ve onları nasıl kullandığınız çok önemli oluyor.  Yavaş yavaş bugüne geldik. 250 kişilik kurumsal davetlerden tutun da butik organizasyonlara kadar birçok hizmet veriyoruz.

Yaptıklarınızdan biraz bahseder misiniz?

Güzel günlere dair tüm organizasyonları yapıyoruz. Düğün, nikâh, nişan, baby shower, çocuk doğum günü partisi, kurumsal davetler, lansman, defile gibi. Mesela bir düğün düşünüldüğünde, o düğün salonunda görülen her şeyi yapabiliyoruz. Hediyelik eşyadan nikâh şekerine, peçetelikten çiçeklere, halı kaplamasından müzik organizasyonuna kadar her şeyi aranje ediyoruz.

Son dönemlerde herkes otel düğünlerinin sıkıcı olduğundan bahsediyor. İnsanlar değişik mekân arayışında. Bize önerebileceğiniz yerler var mı?

Mesela Esma Sultan muhteşem bir yer. Her türlü yere çevirebilirsiniz çünkü içerisinde kolon yok. Fransız Bahçeleri var. Kemer’de nikâh yapılabilecek geniş çaplı alanlar var. İyi bütçeli bir düğün için Suada çok güzel bir seçenek.

Kışın, maalesef otelden başka pek bir alternatif yok. Yeniköy’deki klasik otomobil müzesi kış ayları için yeni ve iyi seçenek olabilir. Bir de Koç Müzesi var.

Evet, oteller sıkıcı olmaya başladı ama düğünde her şey bütçe işi. Eğer kapsamlı bir bütçeniz varsa, o oteli otelden çıkartıp başka bir yere dönüştürebiliyorsunuz. Böyle konsept düğünler, son zamanlarda çok yapılmaya başlandı. Resmen düğünler için inşaatlar yapılıyor. İki farklı düğüne aynı salonda gidiyorsunuz ama aynı salon olduğunu bile anlamıyorsunuz.

Düğün sahiplerine önerileriniz neler oluyor?

Amerikan web sitelerini çok takip ediyoruz. Çok değişik işler yapılıyor. Ancak, Türkiye’de düğün konusuna gelince, insanlar pek de cesur değiller. Ailelerin isteği dışına çıkamıyorlar. Türk düğünlerinde, ne olacağına hep ebeveynler karar veriyor. Maalesef, gelin ve damadı serbest bırakmıyorlar. Artık dünyada, düğünler genç konseptlere yöneldi. Kayınvalideler işin içine girdiğinde işler karışıyor. Mesela, gümüş supla takıntısı var. Artık, kimse gümüş supla kullanmak zorunda değil. Düğün, gelin ve damadın yaşam tarzına göre olmalı. Yavaş yavaş da oluyor ama hala ebeveynlerin büyük bir etkisi var.

Biz, fikirlerimizi sunmadan önce gelin ve damatla, yaşam tarzları, işleri, sosyal hayatları, sevdikleri renkler ile ilgili konuşuyoruz. Ona göre konsept belirliyoruz ve masayı hazırlıyoruz.

Pekiyi, evimizde vereceğimiz bir davette nelere önem vermeliyiz?

İyi bir catering en önemlisi. İnsanların en çok aklında kalan şey yedikleri lezzetli yemekler oluyor.

Misafirlerin, evinize geldiklerinde karşılaştıkları ilk görüntü de önemli. Bu da masa düzeni oluyor. Masanız ne kadar sadeyse o kadar güzeldir. Mesela tek örnek çiçek kullanılmalı. Dikdörtgen bir masaysa, her şeyin eşit sayıda, eşit aralıklarla yer alması lazım. Masa örtüsü jilet gibi olmalı. Bir parça buruşukluk bile çok dikkat çeken ve o masadan soğutan bir olgu. Masanın ortasında göz alıcı, tek bir büyük obje yanında ise tamamlayıcı öğeler olması bir bütünlük sağlayabilir.

Bu işin bir modası var mı? Varsa şu aralar moda nedir?

Evet, var. Şu aralar lake masa çok moda. Üzerinde sadece runner kullanılan, sunta yerine lake, şık ayaklı masalar.

Düğün salonunda yükselti yapmak, podyum yapmak, masaları yüksekli alçaklı yerleştirmek çok moda. Sonsuzluk şeklinde masalar da moda. Böyle masalara 40 kişi oturabiliyor. Ortasına büyük objeler, ağaçlar konulabiliyor.

Sizi diğerlerinden ayıran özellikleriniz neler diye sorsam?

İşimizi çok seviyoruz. Yaparken kendimizden çok katıyoruz. İşimize ticaret gözüyle bakmıyoruz...