İzmir Cemaati Hamera yemeğinde buluştu

İzmir Yahudilerine özgü olan hamera yemeği, İzmir Cemaati’nin organizasyonuyla 2 Nisan Salı günü İzmir Hilton otelinde yapıldı

Toplum
17 Nisan 2013 Çarşamba

RALFİ KANYAS / İZMİR

 

  Dört yıl kadar önce bu geleneği canlandırmak üzere yola çıkan İzmir Yahudi Cemaati, her yıl farklı bir programla dindaşlarını toplayarak bu geleneği sürdürmeye devam etti. Bu yıl yapılan organizasyonda, Avram Abuaf başta olmak üzere Mirey Eskinazi, Myriam Levi, Sabi Jimi, Münir Mercan, Alp Habif, Binyamin Hazan ve Yasin Misafir görev aldı.

Hamera yemeği,  İzmir Yahudi Cemaati Başkanı Jak Kaya ‘nın konuşmasıyla başladı. Ardından,  İzmir’in tanınmış simalarından turist rehberi ve yazar Sara Pardo’ya yazmış olduğu İzmir Yahudileri kitabı ve cemaate yaptığı hizmetler nedeniyle, Jak Galiko’ya da cemaate hizmetlerinden dolayı birer plaket verildi. Programda,  Sunday School’un minik kemancısı Sarina Kohen mini bir konser verdi. Organizasyon, İzmir Kültür Derneği’nin dans gösterisi ve  Albatros orkestrasının müzik ziyafeti ile devam etti. Yemek geleneksel piyango çekilişi ile son buldu. Hamera yemeği nedir? Hamera yemeği, Pesah (hamursuz) bayramının son gecesinde dışarıda yenen yemektir.

 

Moreno unutulmadı

İzmir’in yetiştirdiği en büyük sanatçılardan biri olan Dario Moreno’nun 92. yaşgünü, Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde kutlandı

 Dünyaca ünlü sanatçı Dario Moreno’nun 92.doğum günü şarkılarıyla kutlandı. Konak Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikte, Moreno’nun en sevilen şarkıları söylendi. Organizasyonda, İzmir’i Sevenler Platformu tarafından düzenlenen  16. Dario Moreno Akdeniz Dostluk, Barış ve Hoşgörü Sanat Ödülleri de dağıtıldı. Organizasyon, İzmir Yahudi Cemaati Vakfı Başkanı Jak Kaya başta olmak üzere, İzmirli Müzisyen Maraş Nacaroğlu, kantocu Nurhan Damcıoğlu, Dario Moreno’nun kuzeni Kaden Galanti, çocukluk arkadaşı ve Dario Moreno’nun diğer dostlarının katılmasıyla birlikte renkli görünteleri beraberinde getirdi. Etkinliği düzenleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Dario Moreno’nun İzmir’in tanıtımı için şarkılarıyla, kimliğiyle ve kişiliğiyle gönüllü bir elçi olduğunu ifade ederek:  “Şarkıları hala dinleniyor, demek ki büyük bir sevgi selini kendi zamanından da öteye taşımış” dedi.  İzmir Yahudi Cemaati Başkanı Jak Kaya, Dario Moreno’nun 1968 de yaşamını kaybettiğini. Fakat hatıralarının ve sokağının her zaman yaşadığını söyledi. İzmir’in Dario Moreno’ya çok bağlı olduğunu söyleyen Kaya, 1 Aralık ta da Dario Moreno’nun ölüm yıldönümünü yaparak tekrar anacaklarını ifade etti.