“Kendi kaderimizi başkalarına teslim edemeyiz”

İsrail Başbakanı Netanyahu, Holokost Anma Günü’nde Holokost’un bir daha asla yaşanmayacağına dair söz vererek İran’la ilgili mesajını iletmiş oldu

Dünya
11 Nisan 2013 Perşembe

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Holokost Anma Günü’nde düzenlenen resmi  törende “Yahudi halkı, kendi kaderi için bir daha asla başkalarına güvenmeyecektir,” dedi. Netanyahu, aralarında Holokost’tan kurtulanların ve yabancı diplomatların da bulunduğu dinleyecilere “Varşova Gettosu ayaklanmasından 70 sene sonra, Holokost’tan, Siyon’un zirvesine yükselmiş bulunuyoruz,” diye seslendi.

Netanyahu “Yahudilere karşı olan ‘kanlı nefret’ yerini Yahudi devletine karşı ‘canice bir nefrete’ bıraktı. İran, İsrail Devleti’ni yok etme niyetini açıkça beyan ediyor ve hedefine ulaşmak için tüm çabasını sarf ediyor. Ancak o günden bu güne değişen bir başka şey, kendimizi savunma yeteneğimizdir,” dedi.

İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin son turuna ve uygulanacak yaptırımlara değinen İsrail Başbakanı, şunu vurguladı: “İran’ın nükleer programını durdurmak için, uluslararası toplumun sarf ettiği çabaları takdir ediyoruz. Ancak hiçbir aşamada kaderimizi dostlarımız dahil, başkalarına teslim etmeyiz.”

Roket sirenleri çaldı

Bir daha asla Holokost’un yaşanmayacağına dair söz veren Netanyahu’nun konuşması sırasında, İsrail’in güneyinde, roket uyarı sirenleri çaldı. Uyarı sistemi üç adet roketin fırlatıldığını tespit etti. Fırlatılan roketlerden birisi kuzey Negev’de açık bir alana, diğer iki roket ise Gazze sınırları içerisine düştü.

Netanyhahu’dan önce konuşan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin başına gelen kaderin unutulmayacağını belirtti.

Peres, “Hiçbir kuvvet, insan ırkının karşılaştığı en korkunç karanlığı yaşadığımızı bize unutturamaz,” dedi. Kendisi de Holokost’tan kurtulmuş olan Peres, “Bazıları bugün bile, yaşanan korkunç olayı inkâr ediyor. Aydınlanmış dünyanın kendine şunu sorması gerekir; Nazi Şeytanı ile mücadelede eden müttefik kuvvetlerin verdiği büyük kayıpların ardından, çok yakın zamanda insanların katledildiği fırınlar söndürülmüşken, İran halen tüm kamuoyu önünde Holokost’u nasıl inkâr edebiliyor?” dedi.

Haredimler barbekü ile andı!

Holokost Anma Günü’nde İsrail’de birçok tören düzenlenirken aşırı dindar gençlerden oluşan 200 kişilik bir grup pazar akşamı Kudüs Parkı’nda barbekü yaptı. Grupta yer alan yeşiva öğrencileri “Bize yapmamızı söylenenleri yapmayız. Biz Holokost’u herhangi bir laik insandan çok daha fazla anıyoruz. Biz sadece kurbanları kendi yöntemlerimizle anıyor ve onurlandırıyoruz,” diyerek kendilerine tepki gösterenlere cevap verdi.

 Holokost kurtulanlarına 50 milyon Şekel

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Holokost kurtulanlarına 50 milyon Şekel aktarımı için talimat verdiğini açıkladı. Netanyahu ilaç bütçesine de 15 milyon Şekel ekleyerek yaşlı vatandaşların daha iyi tedavi görebilmelerini sağlayacaklarını belirtti.