Sivrilen 3 siyahi gündemde

Biri güzellik kraliçesi, diğer ikisi müzisyen… İsrailli üç siyahi kadın geçmişteki kendi deneyimleri sayesinde göçmen toplumlarına yardım etmeye çalışıyor, yaşadıkları ülkenin etnik çeşitliliğini dünyaya tanıtıyorlar

Kültür
10 Nisan 2013 Çarşamba

Yityish Aynaw 12 yaşında Etiyopya’dan İsrail’e göç ettiğinde İbranice bilmeksizin doğrudan bir sınıfa sokulmuş, bir çocuk olarak zor günler geçirmişti. Tam on yıl sonra Yityish Aynaw 22 yaşında Miss İsrael seçilen ilk Etiyopyalı oldu. Genç kız bu unvanını İsrail’in etnik çeşitliliğini tanıtma yönünde bir araç olarak kullanmayı planlıyor. “İsrail herkesi bünyesine kabul ediyor. Benim İsrail’i temsil etmek üzere güzellik kraliçesi seçilmiş olmam bunun en güzel kanıtı” demekte.

Etiyopyalılar ve diğer Afrika kökenli İsrailliler geçmişte fakirlik ve uyum sağlama sorunları ile karşı karşıya geldiler. Ancak son yıllarda Afrikalı İsrailliler pop kültür alanında boy göstermeye başladılar.

Yityish Aynaw’ın yanısıra yine Etiyopyalı 28 yaşındaki oyuncu Ester Rada’nın geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen ilk rock solo CD’si şimdiden olumlu tepkiler aldı. 17 yaşındaki siyahi Ahtaliyah Pierce ise “The Voice” adlı yeni yetenekleri ortaya çıkaran bir TV show programında yarı finalde yarışıyor.

İsrailli üç siyahi kadın geçmişteki kendi deneyimleri sayesinde diğer göçmen toplumlarına yardım etmeye çalışıyor, yaşadıkları ülkenin etnik çeşitliliğini dünyaya tanıtıyorlar.

 

Ester Rada

 

 

“Etiyopyalıların yeni bir ülkeye uyum sağlamaları zor oluyor. Kimliklerini koruyarak ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Başkalarının bizi küçümsemesine izin vermemeliyiz. Buraya ait değilmişiz hissine kapılmamalıyız” diyen Ester Rada, Etiyopya’dan göç eden bir ailenin çocuğu olarak Kudüs’te dünyaya geldi. Evinde hala Amharca konuşuluyor. Aile Etiyopya geleneklerini korumaya devam ediyor, evde Etiyopya’ya özgü yemekler pişiyor, Etiyopya müziği dinleniyor. Oysa Ester bu sınırların dışına çıktı. Amharca konuşmayı reddederken, hiç tanımadığı bir ülkenin geleneklerine bağlı kalmanın gereksiz olduğunu düşünüyordu. Son yıllarda Ester bu konuda daha ılımlı bir tutum takınmaya başladı. Artık; “Etiyopya kültürü benim bir parçam, bunu yok sayamam. Bu kültürü kucaklamaya karar verdim.  Kültürü ve müziği kimliğimi bulmamda yardımcı oldu” demekte.

Yityish Aynaw, İsrail halkının Etiyopya toplumunun olumlu yönlerini görmeye başlamasının büyük önem taşıdığını düşünüyor. Miss Israel unvanını kazanması ile Barack Obama’nın ABD başkanlık seçimlerini kazanması arasında benzerlikler buluyor. Zaten Yityish Aynaw ülkenin siyahi güzellik kraliçesi sıfatıyla İsrail ziyaretinde Başkan Obama ile tanıştırıldı.

Yityish Aynaw ; “Etiyopya toplumu çok güzel değerlere sahiptir. İsraillilerin bu değerleri görmesi ve tanıması önem taşıyor. İsrail çok kültürlü bir ülke. Çok çeşitli ülkelerden gelmiş birbirimizla farklılıklara sahip bir halkız. Bu çeşitliliği dışarıya da tanıtmalıyız” sözleri ile görüşlerini belirtmekte.

Ester Rada ile Ahtaliyah Pierce, siyahi oldukları için zaman zaman aşağılandıklarını insanların Etiyopyalılar ile ilgili önyargılara sahip olduklarını söylüyorlar.

“The Voice” yarışmasında yarı finale kalmasından bu yana Ahtaliyah Pierce kendisine yönelik aşağılayıcı tavırlarların son bulduğunu söylüyor. Genç kız askerlik görevini tamamladıktan sonra müzik kariyerinde ilerlemeyi hedefliyor. “Sahnede olmak istiyorum. Şarkı söyleyebilirim, modellik yapabilirim veya oyuncu olabilirim” demekte.

Yityish Aynaw da oyuncu olmayı ve modellik yapmayı umuyor. Miss Israel sıfatını taşıyacağı bir yıl boyunca da sanat kuruluşlarında gençlere destek verecek, Eylül ayında Endonezya’da gerçekleşecek Miss World yarışmasında ülkesini temsil edecek.

“Önemli bir insanmışım hissine kapılıyorum. Çünkü sabah kalktığımda kendimi TV kanallarında görmek pek alışkın olduğum bir durum değil” sözleri ile duygularını anlatmakta.