Yahudi asıllı gazeteci Joseph Pulitzer doğdu: 10 Nisan 1847

Macaristan kökenli Amerikalı gazeteci Joseph Pulitzer 10 Nisan 1847’de Budapeşte’nin 200 km güneyindeki Mako şehrinde doğdu.

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
10 Nisan 2013 Çarşamba

Pulitzer ailesi şehrin saygın tüccarları arasındaydı. 1853 yılında baba Fülöp Pulitzer artık emekli olacak kadar zengin olduğuna karar verdiğinde ailesiyle Budapeşte’ye yerleşti. Joseph ve kardeşleri burada özel ders almaya, Almanca ve Fransızca öğrenmeye başladılar. Ancak Pulitzer ailesinin hayatı 1858’de baba Fülöp’ün vefatıyla değişti. Ailenin işleri bozuldu ve iflas ettiler. Joseph Pulitzer parasızlıktan dolayı ABD’ye göç etmeden önce, genç yaşına rağmen Avrupa’da birçok orduya yazıldı ve görev aldı. 1864’te henüz 17 yaşındayken Boston’a geldiğinde ABD’de iç savaş sürüyordu ve Joseph’in ilk yaptığı iş Kuzeylilerin federasyon kuvvetlerine yazılmak oldu.

Savaştan sonra çok yoksul bir dönem geçirdi. Önce New York’a, daha sonra St. Louis’e gitti. Bu dönemde balina avcılığından midye toplayıcılığına, garsonluktan avukatlığa kadar türlü işlerde şansını denedi ama başarılı olamadı. Almanca, Macarca ve Fransızca bilen Pulitzer, boş vakitlerinin çoğunu İngilizcesini geliştirmeye harcadı.

1867’de Amerikan vatandaşlığına geçen Pulitzer St. Louis’deki Westliche Post gazetesinin muhabir araması üzerine burada işe başladı. Günde 16 saat çalışan Joseph Pulitzer, felsefe derneğine üye oldu; burada Joseph Kepler ve Thomas Davidson gibi arkadaşlar edindi. 1869 yılı sonunda Cumhuriyetçi Parti’ye üye oldu ve hemen eyalet meclisine seçilerek meclis üyesi oldu. 1872 yılında partideki yozlaşmayı neden gösteren Pulitzer, Demokrat Parti’ye geçti. Aynı yıl Westliche Post’ta da editörlüğe yükseldi. 1879 yılında St. Louis Dispatch ve St. Louis Post gazetelerini satın alarak birleştiren Pulitzer ilk gazete patronluğu deneyimini yaşadı. Halk adamı rolünü üstlenen Pulitzer, gazetecilikte popülist bir söylem benimsedi. Bugün St. Louis Daily ismini alan gazete 1995’te Joseph Pulitzer IV yönetimden istifa edene kadar Pulitzer ailesi kontrolünde kaldı.

1876’da Missisipili çok zengin bir çiftçi ailenin kızı olan, Katherine Davis ile evlenen ve bu evlilikten 7 çocuğu olan Pulitzer, 1883 yılında New York’a taşındı ve yılda 40.000 dolar zarar eden New York World gazetesini satın aldı. Pulitzer’in liderliğinde, rakibi New York Journal ile büyük bir mücadeleye girişen ve ‘Sarı gazetecilik’ olarak adlandırılan, skandallara ve sansasyonlara önem veren, bir politika izleyen World tirajını 15.000’den 600.000’e çıkarmayı başardı ve ülkenin en büyük gazetesi oldu.

1885-1886 yıllarında milletvekilliği de yapan, 1907 yılında sağlık sebeplerinden dolayı işlerini editörü Frank Cobb’a ve oğluna bırakan Pulitzer, 29 Ekim 1911’de vefat etti. Pulitzer mirasında, uzun zamandır hayalini kurduğu gazetecilik okulunun kurulması için Columbia Üniversitesi’ne 2 milyon dolar bıraktı. 1917 yılında ise Columbia Üniversitesi ilk ‘Pulitzer Gazetecilik Ödülleri’ni dağıttı. Bugün bu okul dünyanın en iyi gazetecilik okulu sayılırken, Pulitzer Ödülleri de dünyanın en prestijli ödüllerinden biri sayılmaya devam ediliyor.