Hamas’ın askeri kanadı Suriyeli muhalifleri eğitiyor

İngiliz Times’ın haberine göre Hamas’ın askeri kolu İzzettin el Kassam Tugayları eski müttefikleri Başer Esad ile olan bağlarını kopartarak Suriye’deki muhalifleri eğitmeye başladı.

Dünya
10 Nisan 2013 Çarşamba

Hamas’ın askeri kanadı Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile olan bağlarını koparmıştı. İsmini açıklamayan bir diplomatik kaynağın gazeteye verdiği bilgilere göre Kassam Tugayları muhaliflerin elinde tuttuğu başkentin Yalda, Caramana ve Babilla ilçelerinde eğitim veriyor.

Gazetenin haberine göre Hamas, muhaliflere ayrıca Şam’ın altında tüneller kazmada yardımcı oluyor. Şehre gelebilecek bir saldırıya karşı yer altında bir tünel ağı oluşturuluyor.   Lübnan’da yer alan Ayin El-Hilve mülteci kampındaki bir Filistinli kaynak ise Hamas’ın muhaliflere yardımının bilinen bir durum olduğunu ifade ederken Hamas’ın yetkilileri herhangi bir ilişkiyi kesinlikle reddediyor. 

Hamas’ın politik lideri Halid Meşal geçen yıl şubat ayında Şam’ı sessizce terk ederek Katar’a geçmişti. Hamas Başbakanı İsmail Haniye ise Suriyeli muhalifleri desteklediğini belirtmişti.

Suriye devlet medyası ise Meşal ve taraftarlarını hainlik ve nankörlükle suçluyor. 

Alman Der Spiegel ve İngiliz The Guardian gazeteleri mart ayında yer verdikleri haberlerde Suriyeli muhaliflerin Ürdün’de Amerikalılardan eğitim aldığını bildirmişti. Haberlerde eğitimin tank savar silahlarının kullanımı üzerine odaklandığı sızdırılmıştı. Haberlerde bahsedilen Amerikalı eğitmenlerin özel bir şirketin veya devlet yetkilisi olup olmadıklarını belirsizliğini koruyor. Haberlere göre İngiliz ve Fransız eğitimciler ve Ürdün istihbaratı da eğitimde yer alıyor.

Yıpranmış ordusunu kuvvetlendirmek amacıyla Suriye Hükümeti’nin de karşı hamle olarak düzensiz askeri birliklerini İran’da gizli bir üste gerilla savaşı konusunda eğittiği bildiriliyor. Esad’ın bu hareketi ailesinin 40 yıllık hükümranlığına bir isyan olarak gördüğü ve bastırmak için çabaladığı biliniyor.

İranlı yetkililer ise Suriye’deki çatışmaya sadece insani yardım yaptıklarını ve Esad’ı politik olarak desteklediklerini ifade ediyor.