FÖY tek taraflı başvurulardan vazgeçiyor

ABD, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecini hızlandırmayı amaçlarken FÖY bir süreliğine tek taraflı olarak uluslararası organizasyonlara başvurmaktan vazgeçmeyi kabul etti

Dünya
10 Nisan 2013 Çarşamba

Filistin Yönetimi (FÖY) lideri Mahmut Abbas’ın ABD’nin arabuluculuk girişimlerine bir fırsat vereceğini ve İsrail’e karşı uluslararası alanda tek taraflı girişimlerinden geçici olarak vazgeçeceğini bildirildi.

FÖY, geçtiğimiz sene BM nezdinde üye olmayan devlet statüsü başvurusu ile tanınma sağladıktan sonra bir süredir çok sayıda uluslararası organizasyona üyeliğini sağlamaya ve uluslararası tanınma durumunu pekiştirmeye çalışıyordu.

En son olarak geçtiğimiz hafta çıkan bir haberde FÖY’ün Cenevre Antlaşması’na dayanarak Uluslararası Ceza Mahkemesinde İsrail’i dava etme hakkını kazanmayı ve İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim birimi inşaatları hakkında dava açmayı planladığı bildirildi.  Fakat ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin iki taraf arasındaki barış görüşmelerini canlandırma amacıyla İsrail ve Filistin’e yapacağı iki haftalık ziyaret ve toplantıların hemen öncesinde FÖY tarafından yumuşama geldi. 

İsmi verilmeyen bir FÖY yetkilisi tarafından yapılan açıklamada BM nezdinde yapılan Filistinli ilgili tek taraflı girişimlerden ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’i dava etmekten iki aylığına vazgeçildiği belirtildi.

Öte yandan FÖY yetkilisi İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs bölgesindeki yerleşim inşaat faaliyetlerini durdurmaması durumunda uluslararası arenada tek taraflı girişimlerine devam edeceklerini de açıkladı. Kerry’nin ise üç yıldır durma noktasına gelen barış görüşmelerini canlandırmak için taraflara baskı yapacağı ve tarafların üzerinde anlaşabileceği yeni bir barış taslağı çıkarmaya çalışacağı bildirildi.