Kerry: ‘İsrail ile aranızı düzeltin’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kısa bir aranın ardından yeniden Ortadoğu turunda. Kerry’nin önceliği İsrail ve Filistin’i yeniden görüşme masasına oturtabilmek.

Dünya
10 Nisan 2013 Çarşamba

KERRY YENİDEN ORTADOĞU’DA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, kısa bir aranın ardından yeniden Ortadoğu turuna çıktı. Kerry’nin önceliği İsrail ve Filistin’i yeniden görüşme masasına oturtabilmek

İstanbul ziyaretinin ardından İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tarafların esas kaygı duyduğu  konuları ele alarak  İsrail-Filistin barış görüşmelerini yeniden başlatmak istediğini açıkladı.

Kerry, Kudüs’te Amerikan Konsolos-luğu’nda yaptığı konuşmada tarafların İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını ve Filistinlilerin devlet beklentilerini karşılamak için birlikte çalışmaları durumunda ilerleme sağlamanın mümkün olduğunu belirtti.

KONSOLOSLUKTA FİLİSTİN BAŞBAKANI SELAM FAYYAD İLE GÖRÜŞEN KERRY DAHA SONRA İSRAİL DEVLET BAŞKANI ŞİMON PERES İLE BASINA KAPAI BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Peres, Holokost Anma Günü’nde aralarında Kerry’i görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Peres, “Ortadoğu’da yeni bir barış rüzgarı esiyor. Obama’nın yeniden seçilerek bölgeye başarılı ziyareti, İsrail’de kurulan yeni hükümet, bunların tümünün birleşimi barış inancını ve iyimserliğini oluşturdu” dedi. Barışın mümkün olduğunu ifade eden Peres, şöyle konuştu: “Barış mümkündür. İnanıyorum aradaki mesafelere köprüler kurulabilir. Anlaşmazlıkların üstesinden görüşülerek gelinebilir. İki devletli çözüm en iyi çözümdür ve bu anlaşmanın parametreleri, mevcut iki toplum için iki devlettir, Yahudiler için İsrail, Araplar için Filistin devleti.”

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise barış sürecine yönelik olarak, “Hepimiz biliyoruz ki bu kolay değil ama sizin de söylediğiniz gibi bu mümkün. Yıllardır sizin liderlerinizin de söylediği gibi insanlar iki devlet çözümünün olabilirliğine inanıyor; ilerlenecek bir yol olduğuna ikna oldum. Herkese söylediğim zorluklar karşısında bir illüzyonum yok. Ama oraya ulaşabilmek için olasılıklara inanmalısınız. Eminim, beraber çalışarak gelecek aylarda birbirimizi daha sık göreceğiz” diye konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kerry’nin iki tarafa da birbirine karşı güven aşılayan adımlar atmaları için baskı yapacağı bildirildi. Kerry’nin taraflara Amerika’nın herhangi bir resmi barış önerisi sunması ise beklenmiyor.

KERRY'DEN TÜRKİYE'YE "İSRAİL'LE İLİŞKİLERİ DÜZELTİN"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı  Kerry’ye ilişkilerin düzelmesi için önce İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kaldırmasını istediklerini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye’ye yaptığı ziyarette, Suriye’de yaşanan iç savaş, Arap Baharında karmaşa ve İran’ın nükleer programı ile gerilmiş Ortadoğu’da istikrarın iki güvencesi ve ABD’nin müttefiki olan İsrail ve Türkiye’nin, diplomatik ilişkilerini bir an evvel toparlamalarını istedi.

Ortadoğu, Avrupa ve Asya’yı kapsayan on günlük gezisinin ilk ayağı olan İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ortak düzenlediği basın toplantısında konuşan Kerry, “Kritik barış görüşmelerine devam edilebilmesi ve Ortadoğu’da istikrar sağlanması için son derece önemli olan Türkiye ve İsrail’in ilişkilerinin en hızlı şekilde toparlanarak tam bir işbirliğinde olduklarını görmek istiyoruz,” dedi.

Kerry, Türkiye-İsrail ilişkilerinin tamamen normale dönmesi için ABD’nin bir tarih belirleme hakkı olmadığını söyleyerek, yine de her iki ülkenin de, aralarında anlaşmazlık yaratan noktaları bir an evvel ortadan kaldırarak ilişkilerinin tümüyle düzelmesi yönünde hareket etmeye çağırdı.

Mavi Marmara olayının ardından, son iki senedir iki ülke arasındaki bağın yenilenmesi yönünde çalışmalarından bahseden Kerry,“Bu düzelme sürecinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın şart ve beklentilerini karşılayacak zamanlamanın nasıl olacağını belirlemek ABD’ye düşmez. Verilen sözlerdeki telafi etme kısmının yerine getirilmesi, elçilerin görevlerine dönmesi ve ilişkilerin eski düzenine dönmesine kucak açılması son derece önemlidir,” diye sözlerine devam etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, ilişkilerin normale dönmesinin zaman alacağını fakat her şeyden önce İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kaldırması gerektiğini belirtti. Davutoğlu, “Bir kusur işlenmiştir ve şimdi bunun sorumluluğunu almaları gerekir,” dedi. Türkiye’nin normalleşme sürecinde özellikle, tazminat ve Gazze’ye uygulanan ticari kısıtlamaları konularında dikkatle ilerleyeceklerini belirten Davutoğlu, “Tüm ambargolar sürekli olarak kaldırılmalıdır,” dedi.

Kerry, geçtiğimiz ay İsrail ziyaretinde Türkiye-İsrail arası ilişkilerin düzelmesi yönünde ilk adımı atan Barack Obama’nın ardından, uzlaşmayı sağlamlaştırmak amacıyla Davutoğlu ile beraber Erdoğan ile de görüştü.

KERRY, ANKARA’DAKİ AFİŞLERİ SORDU

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür dilemesinin ardından Ankara’nın en görünür billboard’larında yer alan afişler John Kerry ile Ahmet Davutoğlu’nun görüşmesi sırasında gündeme geldi. İkilinin görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Reuters muhabirinin  Mavi Marmara uzlaşmasının ardından “Türkiye’nin takındığı muzaffer edanın” ve “Netanyahu’yu yere bakarken gösteren billboard’ların” kendisini rahatsız edip etmediğini sorması üzerine Kerry bu konuyu Davutoğlu’na bizzat sorduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: “Bakan Davutoğlu benim sorum üzerine, bana gayet açıkça her türlü zafer hissini engellemek için adım attıklarını söyledi. Bu (afişleri kastediyor) hükümetten gelmedi. Aslında, hükümetin kendisinden çok az tepki geldi ve bence herkesin bunu not alması önem taşıyor. Türkiye hükümetinin hassas ve düşünceli şekilde yaklaştığını düşünüyorum.”

Afişte, Başbakan Erdoğan’ın büyük bir portresi, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun daha küçük ve yere bakan bir fotoğrafı ile Mavi Marmara gemisinin fotoğrafı bulunuyordu. Afişte ayrıca büyük puntolarla “Minnettarız” yazısı dikkat çekiyordu.