İsrail-Türkiye tazminat görüşmeleri ertelendi

İsrail’in Mavi Marmara operasyonu dolayısı ile özür dilemesinin ardından planlanan ikili görüşmeler, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin İsrail Ordusu subayları aleyhine açtıkları davalardan vazgeçmemeleri üzerine ileriki bir tarihe ertelendi.

Dünya
9 Nisan 2013 Salı

Gemide aile fertlerini kaybeden aileler tazminat alacak olmalarına rağmen açtıkları davadan vazgeçmeyeceklerini beyan edince Türk tarafının isteği ile görüşmeler 22 Nisan tarihine ertelendi. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç basına yaptığı açıklamada görüşmelerin  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin Kırgızistan Cumhuriyeti’ne yapacakları ziyaretin ardından yapılacağını söyledi. 

Daha evvel yapılan  ön görüşmelerde ödenecek tazminat miktarı kesinleşmemesine rağmen, ödemenin ailelere yapılması kararlaştırılmıştı. 

İsrail, tazminatı ödemek için ailelerin İsrailli subaylar aleyhine İstanbul mahkemeleri nezdinde açtıkları davalardan vazgeçmelerini şart koşuyor. 

Öte yandan İsrail-Türkiye ikili ilişkilerinin Mavi Marmara olayı öncesine dönmesi için ABD‘nin  yaptığı diplomatik çabalar hızla sürüyor. 

Geçtiğimiz pazar günü Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry daha sonra İsrail’e uçtu.

Kerry Ankara’da yaptığı açıklamada, taraflar arasında diplomatik ilişkilerin normalleşmesinin her iki ülkenin de çıkarına olduğunu söyledi.