İsrail artık doğalgazda bağımlı değil

İsrail Enerji ve Su İşleri Bakanlığı yeni doğal gaz kaynağının kamu üzerindeki yaşam maliyetinin hafifleyeceği konusunda güvence verdi

Dünya
5 Nisan 2013 Cuma

Geçtiğimiz cumartesi günü, dört yıllık beklenti sonunda, Akdeniz’de bulunan Tamar rezervindeki doğal gaz arama platformundan İsrail’e doğalgaz akışı başladığı haberi Enerji ve Su İşleri Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Yaklaşık 250 milyar metre küp rezerve sahip, Tamar Doğalgaz arama kuyusunun keşfi ve geliştirilmesi birçok uzman tarafından İsrail’in enerji özgürlüğü ve güvenliğini sağlamlaştırmak açısından eşsiz bir fırsat olarak görülüyor.

Hayfa’nın 90 km batısında bulunan Tamar Rezervi 150 km uzunluğunda, yaklaşık 45 cm çapındaki bir boru hattı ile Aşdod Karşılama Tesisine doğal gaz ulaştırıyor.  2009 yılında keşfedilmiş olan Tamar Rezervi, Mısır’dan gelen gaz tedarik hatlarının tekrar tekrar bombalanması ve yaklaşık bir sene önce tamamen işlevsiz hale getirilmiş olmasıyla, ihtiyaçların karşılanması yönünde iyice önem kazandı.

Tamar Rezervi’nde bulunan doğalgazın İsrail’in yerel ihtiyacını önümüzdeki birkaç on yıl karşılamaya yetmesi beklenirken, bir diğer rezerv olan, yaklaşık Tamar Rezervi’nin iki katı büyüklüğünde olan ve önümüzdeki senelerde işletmeye geçmesi beklenen, Leviathan’ın kapasitesinin ihracat için kullanılması bekleniyor.

Keşif, sondaj ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan konsorsiyum Noble Energy, Delek Drilling, Avner, Isramco, ve Dor Gas şirketlerinden oluşuyor. Delek Group’un CEO’su Davidson Yitzhak Tshuva, İsrail’i dış enerji kaynaklarına bağlılığının azaltılması konusundaki bu çalışmalardan övgü ile bahsetti.

Çevreci bir bakış açısı ile bakıldığında sondajı yapan şirketler, Tamar Rezervi’nden çıkacak olan doğal gazın kullanılmasıyla, İsrail’deki bütün arabaların 14 yıl boyunca trafikten men edilmesi sonucu azaltılacak emisyon değerine eş değer miktarda karbondioksit salınımının engelleneceği bilgisini verdi. İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ise Tshuva’yı arayarak, kendisinin katkıları olmadan bu başarının gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ve İsrail’e bu doğal gazı getirmenin tarihi ve benzeri bir görülmemiş bir olay olduğunu söyledi. Peres’den aldığı telefondan büyük mutluluk ve heyecan duyan Tshuva, bu yeni gelişmenin İsrail’deki elektrik fiyatlarını yüzde 50’ye kadar azaltabileceğini ve bu ilerlemenin hem nihai tüketiciler açısından, hem de bu tür enerjiye bağımlı olan sanayi kuruluşları açısından yararlı olacağını kaydetti.

İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi iki ülke arasında doğalgaz boru hattı inşaası ve İsrail’in Türkiye’ye doğalgaz ihracatının önünü açabilir. Analistler Türkiye, İsrail’in doğalgazını ithal etmese bile enerji koridoru rolünü üstlenerek gazı üçüncü ülkelere ulaştırabileceğini söylüyor.  Fransız La Croix Gazetesi çok uluslu şirketlerin konuyla ilgili İsrail ile gizli temaslarda bulunduğunu öne sürdü. Buna göre, 600 km.’lik bir doğalgaz boru hattının 2016’da tamamlanması öngörülüyor.