İsrail’de arkeologlar 1500 yıllık şarap imalathanesi buldular

İsrail’in güneyinde Kiryat Gat kasabasında b yapılan arkeoloji kazısı sonucu gün ışığına çıkarılan şarap fabrikası yaklaşık yüz metre karelik bir alanı kaplıyor.

Kültür
5 Nisan 2013 Cuma

1500 yıl önce şarap üretilen tesiste yaş üzümleri sıkmak için kullanılan dev bir pres ve üzüm suyunu nakletmek ve  depolamak için kullanılan taş kanallar ve havuzlar var. 

Arkeoloji kazısı sonucu gün ışığına çıkan şarap fabrikasında bulunan seramikten yapılma bir kilise maketi ise, tesisin sahibinin büyük bir ihtimalle Hıristiyan olduğuna işaret ediyor.

İsrail Antik Eserler Müdürlüğü yetkilisi Arkeolog Sa’ar Ganor, ortaya çıkarılan tarihi fabrika için şöyle konuştu: “Güney İsrail’de deniz kıyısında bulunan Aşkelon şehri, bir zamanlar Akdeniz kıyısında bulunan onlarca antik şehre şarap ihraç ediyordu.” 

Kazıya gözlemcilik yapan bir diğer Arkeolog Yigal İsrael ise, kıyıdaki Aşkelon şehrine giden yol üzerinde, Bizans döneminde onlarca şarap imalathanesi olduğunu hatırlatarak, tarihte bölgede şarap üretiminin son derece gelişmiş olduğunu söylüyor.