İran ile nükleer pazarlık başladı

İran ile nükleer güce sahip P5 ülkeleri arasında yapılan ‘uranyum zenginleştirmesine sınır getirilmesi’ konusundaki görüşmeler Kazakistan’da başladı.

Dünya 0 yorum
5 Nisan 2013 Cuma

Almata şehrinde başlayan  görüşmelerde, uranyum zenginleştirme programını yavaşlatması karşılığı İran’a uygulanan ekonomik yaptırımların azaltılması teklif edilecek. 

İran ile görüşen ülkeler P5+1  grubu olarak biliniyor. 

P5+1, İngilizce’deki permanent (daimi) teriminden geliyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni oluşturan ülkelerin temsilcileri ile Almanya’dan oluşuyor. 

BM Güvenlik Konseyi’ni oluşturan ülkeler ise şöyle: ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa. 

Aynı zamanda hem  nükleer güce sahip, hem de ekonomik olarak da söz sahibi olan P5 ülkeleri daha evvel de aralarına Almanya’yı alarak İran ile nükleer çalışmalarını daha şeffaf bir şekilde ifa etmesi konusunda görüşmüş fakat hiç bir sonuç alamamıştı. 

Almanya’nın bu görüşmelere katılmasının en büyük nedeni ise İran nükleer tesislerinde kullanılan destek ekipmanlarının çoğunun Alman malı olması. 

İran’da 12.000’den fazla Alman firmasının temsilciliği var fakat son yıllarda uygulanan uluslararası yaptırımlar bu şirketlerin ülkeye cihaz sokmalarını engelliyor.

 

 

 

1 Yorum