Güney Kıbrıs: İsrail ortak olsun olmasın gazı satacağız

Akdeniz’in en büyük adası Kıbrıs’ın, Suriye, Türkiye ve Yunanistan kıyılarının ekonomik olarak kuyu açmaya değecek doğal gaz rezervi barındırdığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor.

Dünya
4 Nisan 2013 Perşembe

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides basına yaptığı açıklamada kıta sahanlığı dışında bulunan gazın fabrika kurmaya yetecek bir kalite ve miktarda olduğunu belirterek İsrail olsa da olmasa da bu gazı çıkartıp fazlasını isteyen herkese satabileceklerini söyledi. 

Kasoulides, İsrailli yetkililer ile görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, ülkesinin kıta sahanlığı içi gaz rezervlerini de en iyi şekilde kullanmayı, içine düştükleri ekonomik buhrandan bir an önce kurtulmak için bir çıkar  yol olarak gördüklerini söyledi. 

Güney Kıbrıs ile İsrail daha evvel doğu Akdeniz’in uluslararası sularında doğal gaz kuyusu açmak için ortak çalışma yapacaklarını belirtmiş ve çok zengin rezervler saptadıklarını açıklamışlardı. 

Son yıllarda yapılan jeolojik araştırmalarda Akdeniz’in dev bir doğal gaz rezervi üzerinde yüzdüğü gerçeğinin ortaya çıkması Ortadoğu’da stratejik dengeleri değiştirebilir. 

Ekonomistler Kıbrıs adasının güneyindeki karasularda 1.7 trilyon  metre küp keşfedilmemiş gaz rezervi olduğunu ve bu miktarın  tüm Avrupa’nın yıllarca enerji ihtiyacını karşılayabileceğini söylüyorlar.