İsrail’deki çekirge istilası kime yaradı?

Milyonlarca çekirge İsrail topraklarına hücum etti - ve oradan restoranların menüsüne girdi

Dünya 0 yorum
3 Nisan 2013 Çarşamba

Moşe Basson milyonlarca çekirgenin Mısır sınırlarından İsrail topraklarına hücum ettiğini duyduğunda aklına ilk gelen Tora’daki geçmişte yaşanmış böcek istilalarının tarımsal alanlarda sebep oldukları tahribatlar değildi.  Basson’ın ilk aklına gelen kişniş ve azıcık çili sosuyla tatlandırılmış çekirgeli risottoydu. Basson, tanınmış bir kaşer lokantası olan The Eucalyptus’un baş aşçısı olarak bu zararlı böceklerle baş etmenin bir yolunu buldu: onları yemek.

Çekirgeler hem kaşer hem de helal olan tek böcek ve Basson bunları senelerce menülerinde kullanmış. Basson “Çekirge yemek için ne kadar gerekirse ödeyeceğini söylemek için arayan dindar insanlar oldu. Bunları evlerinde pişirmem için bana büyük paralar ödeyen müşterilerim oldu.  Lokantada porsiyon başına 15 dolar alıyoruz.  yemeğinin biraz ayçiçeğini biraz da karidesi andıran bir tadı vardır,” diye konuştu.

Milyonlarca çekirge Sina’dan esen kuvvetli rüzgarlarla Mısır’dan İsrail’e girdi.  Bu durum tarım ürünlerinde milyonlarca dolarlık zarara sebep oldu. Çekirge yemeyi savunanlar Yemenli Yahudi cemaatlerini işaret ederek, onların yüzyıllarca çekirge yediklerine ve özellikle susam otlarından beslenen iri böcekleri tercih ettiklerine dikkat çektiler. Basson, bazı en iyi yemek tariflerini böcekleri tereyağı, pirinç ve süt ile pişiren Yemenli göçmenlerden ve Bedevilerden aldığını söyledi.

1 Yorum