Amerika’nın ilk 50 hahamı listesinin başında bir kadın

Listede 13 kadın var

Dünya
3 Nisan 2013 Çarşamba

Newsweek dergisinin yıllık çıkardığı prestij listesinde din dünyasında 13 kadın haham dikkat çekti

Newsweek dergisi ile Daily Beast internet sitesi 2013 yılı ‘Amerikan Top 50 Hahamı’ listesini geniş bir yelpazeden oluşturdu. Bu liste içinde yer alan 13 kadın Ortodoks, reformist ve muhafazakâr hahamlar arasından seçildi. Amerikalı Yahudiler Sharon Brous adlı Los Angeles’lı muhafazakâr hahamı listenin en başına seçerken Brous için  “Los Angeles’ın dinden uzak genç Yahudileri için çekim gücü oldu,” ifadesinde bulundu.

Haham Rabi Avi Weiss tarafından Rabba ünvanı verilen ilk Ortodoks kadın haham olan 36 yaşındaki Sara Hurwitz ise Ortodoks Yahudi dünyasında çatışmalara neden olmasına rağmen listede 16. sırada yer aldı.

Liste 15’i Ortodoks, 15’i reformist, 14’ü muhafazakâr ve altısı diğer mezheplerden oluşan hahamlardan seçildi. Diğer bir tartışma konusu olan haham ise 36. sırada yer alan ‘Koşer Seks: Tutku ve Mahremiyetin Tarifi’ ve  ‘Koşer İsa’ adlı kitapları eleştiri oklarına tutulan yazar  Haham Shmuley Boteach oldu. New Jersey’deki Ortodoks Yeşivası’nın lideri haham Matisyahu Salomon 41. sıradan listeye girdi. Matisyahu listeye giren az sayıdaki  ultra Ortodoks hahamlardan biri olmasıyla dikkatleri çekerken, Hasidik grupların Amerikalı Yahudiler içinde diğer gruplara göre daha az etkili olduğu sonucu çıktı.