Mahkum X bilmecesi devam ediyor

Mahkum X olarak anılan ve 2010 senesinde Tel Aviv’deki özel güvenlikli bir hapishanedeki hücresinde kendisini öldüren ajan farkında olmadan İsrail için casusluk yapan iki Hizbullah destekçisinin tutuklanmasına neden oldu

Dünya
3 Nisan 2013 Çarşamba

Der Spiegel’de yayınlanan bir habere göre, kimliği ölümünden sonra açıklanan, hem İsrail hem Avustralya vatandışlığı bulunan ve iddialara göre Mossad ajanı olan Ben Zygier, istihbarat örgütü için acemice gerçekleştirdiği bir yeni ajan işe alma süreci sırasında çok gizli bilgileri sızdırdı.

Habere göre, bir saha görevinden Mossad merkezindeki masa başı görevine dönen Zygier, istihbarat örgütündeki  itibarını düzeltmek için bir düşmanı çift taraflı ajana dönüştürmeye çalıştı. Ancak Hizbullah, Mossad için çalışan iki Lübnanlı’nın isimlerini öğrenmeyi başardı ve 2009’da bu kişiler tutuklandı.

Rapora göre, Zygier Mossad’da 2003’te çalışmaya başlamış ancak 2007’de görevini istendiği şekilde yerine getirmediği gerekçesiyle İsrail’e geri çağırılmıştı. İsrail yerine Melbourne’a dönen Zygier, itibarını düzeltmek için bağımsız olarak çalışmaya başlamış ve bu çabaları kapsamında çift taraflı ajana dönüştürmek istediği Hizbullah’la bağlantısı olan bir adamı ikna ederken, kendisi çift taraflı ajan konumuna düşüp çok gizli bilgileri sızdırmıştı.

Zygier’in İsrail için casusluk yaparken Avustralya pasaportunu kullandığı ve özellikle yabancı pasaportluların ajan olarak işe alınmalarıyla ilgilendiğinden şüpheleniliyordu.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı Bob Carr, konuyla ilgili olarak, “Avustralya, net bir biçimde Avustralya pasaportunun çifte vatandaşlığı bulunan ve yabancı bir istihabarat örgütü için çalışanlar tarafından kullanılmasını reddediyor,” dedi.

Avustralya hükümeti geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İsrail’i Zygier’in gözaltına alınması, tutukluluk süreci ve kendini öldürmesi konusunda yürütülen soruşturma hakkında daha fazla bilgi vermesi konusunda sıkıştırmaya devam edeceğini söyledi.