İsrail Rus donanmasını izliyormuş

Dünya
3 Nisan 2013 Çarşamba

Sunday Times raporuna göre İsrail, Rus donanmasının Akdeniz’deki hareketlerini izlemek üzere Suriye’nin kara sularına kaya görünümlü casus ekipmanlarını yerleştirdi. Aybaşında bir balıkçı teknesi tarafından keşfedilen casusluk ekipmanları söz konusu rapora göre İsrail ordusunun 13. Filo adı taşıyan elit donanma birlik komandoları tarafından yerleştirildi. 

Mart başında Suriye devlet televizyonu resim çeken, kayıt yapan ve bilgi aktaran bu aygıtların fotoğraflarını yayınladı. Görüntülerde bir kamera, altı büyük batarya, kablolar ve vericiler; kamuflaj amaçlı sahte kayalarla bir arada görülüyor. Rapora göre ekipman  Tarsus liman kentinin karşısındaki Ant Adasının kıyısına, Rus donanma üssünün yakınlarına yerleştirilmiş.

Sunday Times, Lübnan televizyonu Al-Manar’ın raporuna göre cihazlar Rus savaş gemilerinin hareketlerini izlemek ve gerçek zamanlı resimlerini yollamak için kullanıldı. Suriyeli yetkili bir kaynak “Tarsus’ta Rusların olağandışı bir hareketi, örneğin ailelerin veya personelin acil tahliyesi İsrailliler için önemli bir durumun olduğunun işareti oluyor,” dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Sözcüsü Yigal Palmor raporla ilgili bir yorumda bulunmadı.