İş, sosyallik ve eğlence iç içe

Yaşam
3 Nisan 2013 Çarşamba

Dolly Karlıyol TOSUN 

Küçük yaşlarda sahnenin tozu ile tanışıp; disiplin, özveri, tecrübe ve cesur adımlar ile hayallerini ve yeteneklerini adım adım gerçeğe dönüştüren Ediz Bahar ve Leni Benbiçaço ile söyleştik. Ediz ve Leni yeni projeleri olan ‘Yetenek Bende’ sitesinin nasıl oluştuğunu, vizyonunu, misyonunu ve hedeflerini anlattı. 

‘YETENEK BENDE’ PROJESİNİN KURUCULARI EDİZ BAHAR VE LENİ BENBİÇAÇO’ YU KISACA TANIYABİLİR MİYİZ?

Leni Benbiçaço: 1983 doğumluyum. Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. Ardından MBA yaptım. 11 senedir asıl mesleğim olan eğitim sektöründeyim. Etiler’de ‘Derslique’ adında butik dershanem var. Müzik hobim yeni atılımımız olan yetenekbende.com’daki ortağım Ediz Bahar ile tanışmama vesile oldu. Masada müzikalinde ortaklık temellerini attık.

Ediz Bahar: 1977 doğumluyum. Galatasaray Üniversitesi İşletme mezunuyum. 10 yıldır promosyon malzemeleri ve fason ambalajlama sektöründe ticaretle uğraşıyorum. Evli ve 3 yaşında ikiz babasıyım. 

ÇOCUKLUĞUNUZDAN BERİ DERNEKLERİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU OYUNLARDA VE PROJELERDE YER ALDINIZ. DERNEKLERİN GENÇLERE SUNDUĞU BU FIRSATIN ÇOK YARARLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. PEKİ, SİZİN HAYATINIZA NELER KATTI?

Dernek geçmişimizin hayatımıza kattığı büyük faydalar oldu. Müziğe karşı genç yaşlarda başlayan ilgimiz ortaokul dönemlerinde başladığımız prodüksiyonlardaki disiplin, özveri ve çalışma ile perçinlendi. Bolca sahne ve kulis tozu yuttuk. İki saatlik bir oyunun bir sene boyunca geç saatlere kadar çalışılarak sahneye hazır hale getirildiğini gördük. Dostluklar edindik, bizim gibi sanatsever yetenekleri tanıdık, izledik, keyif aldık ve keyif verdik sahnede. O yıllardan bu yana halen görüştüğümüz birçok dostumuz var bugün; kimi dostluklarsa daha derin ilişkilere dönüştü.

YETENEK BENDE PLATFORMUNU KURMAK NASIL BİR SÜREÇTİ? NASIL BİR DÜŞÜNCEDEN YOLA ÇIKILDI?

‘Yetenek Bende’nin ihtiyacını doğuran birçok sebep vardı. İkimizin de internete olan merakı, profesyonel olarak sanatı hayatımıza uygulayamamamız, bir arayış, birlikte bir işe girme sinerjisi ve sohbetleri ‘Yetenek Bende’ projesinin doğmasına neden oldu. Youtube, Facebook gibi sosyal ağları incelediğimizde insanların profillerinin düzensiz, videoların, resimlerin ise internette havada uçuşur şekilde olduğunu gözlemledik. Dedik ki: Bir portfolyo sitesi yaratsak, herkes yetenekleri ile ilgili video, ses, resmini yüklese, hayatından diğer kareleri buraya koymasa, bu ortam profesyonel bir portfolyo niteliği taşıyacak kadar düzenli sunulsa, eğitimlerini, tecrübelerini, aldığı ödülleri dahi belirtebileceği kadar bilgilendirici hem de bu renkli yetenekli kişilerin kendi içinde yarattığı bir sosyal ağ gibi bütünleyici olsa. Son olarak bu kişilere ulaşma ihtiyacı hissedeceklerin emrine de gelişmiş bir arama sistemi entegre edip, yeteneklilerle onlara ihtiyaç duyanları dakikalar zarfında birbirlerini bulma ortamını sunabilse. Herkes etkinliğini paylaşabilse, bunları izlemek isteyenler geniş bir yelpazede keyifle gidecekleri etkinliği seçebilse. İşte bütün bu idealleri alıp harmanladık, içine de eğlence ve rekabeti doğuracak yarışmaları, kattık ve ‘Yetenek Bende’ ortaya çıktı.

BU PLATFORMU KURARKEN HEDEFLERİNİZ İÇİN BİRLİK VE DAYANIŞMA EN ÖNEMLİ UNSURDU. ‘YETENEK BENDE’NİN MİSYONU NEDİR?

Herkesin sadece birey olarak portfolyosunun sergilendiği cast ajansı niteliğinde bir site yaratmak istemedik. Dünya örneklerini inceledik; bireysellik ve net bir rekabetin üzerine kuruluydu incelediğimiz örnekler. İstedik ki bu ortam hem herkesin kendini en iyi şekilde tanıtmaya çalışacağı, hem de aynı zamanda kendi kulvarındaki kişilerle de dostluklar kuracağı bir yapıda olsun. Bu özelliği büyük rantların döndüğü TV yarışmalarında gözlemleyebilirsiniz. Parayı yapımcılar kazanır, kimse yarışmalardan kayda değer kalıcı bir ün edinemez. Herkes orada bir rekabet içerisinde olsa da, arka planda kişilere sunulan ortamlar o kadar renkli ve sıcaktır ki, bu yarışmalardan, katılımcılar ceplerinde kısa günün kârı olarak kendilerine güzel dostluklar, yoldaşlar edinerek evlerinin yolunu tutarlar. Herkes aynı ünlü olma limanına giden gemiye binmiş, koca gemiden sadece birine vuracak belki de piyango; “e bari tadını çıkaralım yolculuğun,” psikolojisine giriyor yolcular. Bu ahbaplık bizim de sitemizde görmeyi arzuladığımız bir unsur ancak TV prodüksiyonlarından farkları saymakla bitmez. İşte burada olay internetteki profillerin kalıcı ve geliştirilebilir, TV’ daki patlamaların ise çok kısa süreli ve sabun köpüğü gibi sönmesi üzerine kurulu oluşundan kaynaklanır. Sitenin başarısını sağlayacak en önemli misyonumuz gerçekten belli bir yeteneğe sahip kişilerin deliklerinden çıkarılarak hak ettikleri iş kapılarına kavuşmasını sağlamak; ufak ya da büyük gelir kapılarına. En iyilerin bu platformdan çıkarak adını geniş kitlelere duyurmasına vesile olmak, onlara bu konuda her türlü desteği sağlayabilmek. İnsanlara hak ettiklerini verebilmek maddi ve sosyal olarak sitemizin ana misyonudur. Bunu layıkıyla başardığımızda sitenin de bize gereken ticari başarıyı mutlak geri vereceğine inancımız tam.

İNSANLAR ‘YETENEK BENDE’ PLATFORMUNA NEDEN KAYIT YAPMALI? ONLARA NASIL BİR HEDEF VE HİZMET İMKÂNI SUNUYORSUNUZ?

Üç tip kaydımız var. İlki yetenekli, ikincisi yetenek avcıları, sonuncusu ise seyircilerdir.

Yetenekli kişilerin kayıt yaptırma amaçları sitenin adından da anlaşılabileceği üzere kendini sergilemek, tanıtmak dış dünyanın kendi varlıklarından haberdar olmasını sağlamak. Kendini tanıtma sadece keyfi, sosyal bir haz için de olabilir; ufak tefek iş tekliflerinden bir takım gelirler elde etmek için de olabilir. Amaç birçok kişinin hayali gibi keşfedilmek, ünlü olmak ve yeteneğini, mesleğini en üst çıtada icraa etmek de olabilir.

Yetenek avcısı kaydını ikiye ayırmak lazım. Bireysel avcılar ve kurumsal avcılar. Bireysel olanlar, doğumgününe palyaço, animatör, sihirbaz arayanlar, evindeki partiye veya iş yemeğine müzisyen arayanlar, grubundan ayrılan bateristin yerine opsiyon arayan birisi gibi şahsi ihtiyaçlar için ihtiyaç duyan herkes.

Kurumsal avcılar ise organizasyon şirketleri, reklam ajansları, prodüksiyon şirketleri, oteller, daha ciddi iş fırsatları için yeteneklerle temasa geçmek isteyenler, onları belki de sürekli olarak ajanslarına kayıt ettirmek isteyenler, yeni yüz arayan bir oyuncu avcısı ya da reklam ‘jingle’ını seslendirecek solisti arayan bir şirket. Tüm bu kurumların kendi yapılarını tanıtacakları kurum sayfaları da olacak kısa bir süre sonra. Kalabalık bir yetenekli topluluğu da sitedeki sayfaları sayesinde kapılarını çalacak, buradayım diyebilecek ve şanslarını kendileri yaratma fırsatını bulabilecekler. Menajer de oyuncu da sahadaki yerini alacak. Bu kadar keyifli bir iletişim trafiği sürerken portfolyolarda kategorize edilmiş şekilde tonlarca fotoğraf video ses kaydı varken bunları insanların izlememesi düşünülebilir mi? Düzenli bir youtube misali, kaydını seyirci olarak açan kişiler ise bir geceyi sadece keman çalan insanların videolarını, ya da salsa yapanların çalışmalarını izleyerek geçirip eğlenebilecek. Bu videoları alkışlaması, yorum yapabilmesi veya takip etmek isteyeceği kişileri toparlaması için bir hesaba ihtiyacı olacak. Seyirci üyeliğimizin var olma sebebi budur. Burası kısaca hem iş, hem sosyallik hem de eğlence üçlüsünün bir arada olacağı düzenli bir ortam şeklinde tasarlandı.

BAŞVURMAK İÇİN, KİŞİNİN NASIL YETENEKLERİ OLMALI? VE KATEGORİLER NELERDİR?

Sitedeki yetenek kategorilerini Müzik, Dans, Oyunculuk, Modellik, Fotoğraf, Şiir-Yazar, Görsel Sanatlar, Standup-Taklit, İllüzyon, Akrobasi, Animator, Palyaço-Pandomim, Hayvan eğitmenliği, Parapsikoloji gibi daha çok sahne ve görsel sanatlar ağırlıklı oluşturmak istedik. Başvuran yeteneklilerimizi arka planda yıldız-puan sistemimize ait yazılmış bir algoritmayla ve manuel olarak bir izleme sürecine alıyoruz. Profilindeki tecrübe, eğitim, ödül, ses, video ve fotoğraf gibi eklentileri inceleyerek kişileri aktif yetenekli, pasif yetenekli ve onaylı yetenekli yapıyoruz. Böylece site içerisinde belli bir kaliteyi yakalamış oluyoruz.

YETENEKLERİ VE YETENEK AVCILARINI BU PLATFORMA NASIL ÇEKMEYİ PLANLIYORSUNUZ?

Sosyal medya yetenekleri ilk etapta siteye çekmekteki en önemli kaynağımız. Gerek sanatçı çevremizden başlayarak yapılan bilgilendirmelerle ve sosyal paylaşım sitelerindeki etkileşimlerle, gerekse bu sitelere ve arama motorlarına yapılan reklam çalışmalarıyla gerekse de bazı anlaşmalarla yapmayı planladığımız kalabalık yarışma organizasyonlarıyla. Bireysel avcıların dikkatlerini aynı metodlarla çekmeyi düşünüyorken kurumsal avcıları ise şahsi ziyaretlerle ve tanıtım çalışmalarıyla iş ortaklarımıza çevirmeyi planlıyoruz.

‘YETENEK BENDE’ PLATFORMUNDAKİ KİŞİLER SİZDEN, VİZYONLARI İLE İLGİLİ DANIŞMANLIK ALABİLİYORLAR MI? YA DA İLERDE BÖYLE BİR HEDEFİNİZ VAR MI?

Şimdilik bahsettiğiniz seviyede profesyonel bir danışmanlık hizmetimiz bulunmuyor. Ancak üyelerimize bilgimiz dâhilinde her türlü konuda destek olmaya çalışıyoruz. Firma yapımız kalabalıklaştıkça bu tür yakın hizmetlerin hayata geçeceği de aşikâr. Yeteneklerin kariyer planlamalarını yapmak, onları gelişen çemberimizdeki iş ortaklarımızla birlikte oluşturulacak planların bir parçası yapmak gibi heyecan verici.

 

İNSANLARIN YETENEKLERİNİ SERGİLEYECEKLERİ SOSYAL AĞ PLATFORM SAYISI ÇOK FAZLA. O YÜZDEN, KURULUŞLARIN UZUN VADEDE TUTUNABİLMELERİ ZORLAŞIYOR. UZUN SOLUKLU OLMANIZI SAĞLAYAN DESTEKÇİLERİNİZ VAR MI? PLANLARINIZ NELERDİR?

Kalıcı olabilmek için sistemin temellerini birkaç kolon üzerine inşa etmeye özen gösteriyoruz. Ana kolonumuz ünlü olma şansı ve yeterince iyi iseniz bugünü kucaklayana kadar keyif alacağınız dönemsel kazanç kapılarının varlığı. İkinci kolonumuz sosyal ağ niteliği taşıması. Uzun soluklu kalmanın en önemli yapıtaşı mutlaka ki finansal yapınızdır. Şirketin gelecek planlarının içinde yer alma heyecanını duyacak, bu yolda bizle yürümek isteyen, finansal güç katacak yatırımcılarla görüşmeler sürecindeyiz. Bu konuda içimize sinen bir partnerle yapılacak iş birliğinin, özenle yoğurduğumuz sitemizden çok daha fazla insanın faydalanmasına fırsat vereceği bir gerçektir. Biz de bu süreçte en doğru kişi ya da grupla ilerlemek için ince eleyip sık dokuyoruz.

SON OLARAK YETENEKLERE VE YETENEK AVCILARINA MESAJINIZ VAR MI?

Türkiye’nin en büyük yetenek arşivini yaratma düşüncesiyle çıktığımız bu yolda ilgili kategorilerle uğraşısı olan cemaat üyelerimizin bu keyifli platformda yer almasını, dolu dolu profillerini açmalarını; yeteneğim yok ama onların hayatıma renk katmalarını isterim diyecek diğer kitlemizin de siteden faydalanmaya başlamaları ve yapacakları organizasyonlarda bu siteye bakmadan gerekli sanatçıyı temin etmemelerini arzuluyoruz.