Gaziantep Sinagogu kültür merkezi olacak

Gaziantep Düğmeci mahallesinde bulunan Yahudi ailelerinin büyük bir kısmının İstanbul ve İsrail’e göç etmesinin ardından kendi haline bırakılan ve geçtiğimiz sene TC Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlanan Gaziantep Sinagogu yeniden hayat buldu.

Toplum
3 Nisan 2013 Çarşamba

Gaziantep’te bir süre kentte yaşayan Yahudiler tarafından ibadethane olarak kullanılan bina, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildikten sonra kültürel faaliyetlerde kullanılması amacıyla Gaziantep Üniversitesi’ne devredildi. Eski sinagog binası devir teslim törenine; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Bölge Müdürümüz İsa Güven’e çok teşekkür ediyorum. Buranın üniversitemize devredilmesi konusunda tüm gayretini ortaya koydu” şeklinde konuştu. Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven de “Gaziantep’teki hemen hemen tüm tarihi eserleri restore ettik. Burası geçmiş dönemde havra olarak açılmış, yıkılmıştı, virane şeklindeydi. Eserler boş kalırsa yıkılır, tekrar yok olur. Biz tüm inançlara karşı saygılıyız. Eskiden havra olarak kullanılmış binayı kültür merkezi olarak değerlendirmeyi, bu konuda kültüre yönelik hizmetleri en iyi şekilde yapacak olan da üniversitemiz diye düşündük” dedi.