En büyük İsrailli ama İsrail’de değil

İsrailli olup, bilgisayar güvenliği veya faturalama hizmeti konusunda küresel olarak isim yapmış firmaların hisseleri New York’ta NASDAQ borsasında işlem görürken, neden Tel Aviv borsasında işlem görmüyor?

Teknoloji
1 Nisan 2013 Pazartesi

Firewall kelimesi ile  özdeşleşmiş bir İsrail  firması olan Check Point sadece güvenlik duvarı kavramını bilgisayar dünyasına tanıtmak ile kalmamış aynı zamanda günümüzde neredeyse tüm ofis bilgisayarlarında kullanılan antivirüs programlarının yaratıcısı. 

İsrailli Amdocs ise bugün ABD’deki haberleşme şirketlerinin kullandığı yazılımlar pazarında yüzde 90 gibi bir pazar payına sahip.

Kuzey Amerika’daki  çoğu telefon ve cep telefonu şirketinin müşterilerine gönderdiği aylık fatura Amdocs’un yazılımları sayesinde hazırlanıp basılıyor. 

İsrail’de kurulan ve Massachusetts  ABD’de gelişerek bugün dünyanın en büyük cep telefonu hizmetleri sağlayıcısı olan Comverse şirketi ise bugün kullandığımız  tüm sesli ve yazılı cep mesaj sistemlerinin yaratıcısı. 

Bu üç dev şirketin hisseleri New York’ta teknoloji borsası olarak kabul edilen  NASDAQ borsasına kote iken, hiçbirinin hissesi Tel Aviv (TASE) borsasında işlem görmüyor. 

Borsa uzmanları bunun en büyük sebebi olarak İsrail’de fon yöneticilerinin teknoloji şirketlerinden kaçınarak daha az riskli ve stabil fiyat trendine sahip devlet bonolarına yönelmelerini gösteriyorlar. 

İsrailli teknoloji devlerinin yöneticilerine göre  şimdilik hem TASE’de hem de NASDAQ’da kote olmak uzak bir ihtimal olsa da, eğer bu firmalar Tel Aviv Borsası’na girerse şu anda günlük 680 milyon İsrail Şekel’i olan borsanın hacmini bir anda 1,1 milyar Şekel’e çıkarabilirler.