We got your back

Obama’nın İsrail gezisinin amacı, kendisinin de uçaktan iner inmez söylediği gibi iki millet arasındaki kopmaz bağları yeniden tasdik etmek ve ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha beyan etmekti

Dünya
28 Mart 2013 Perşembe

İkinci dönem başkanlığının ilk yurt dışı gezisini İsrail’e gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığı süresince onuncu kez görüştüğü Netanyahu’ya, “Bu ziyaretimin amacı bölgede karmaşanın hâkim olduğu bir dönemde doğrudan İsrail halkına seslenerek onlara ABD gibi bir dostları olduğunu, İsrail’in arkasında olduklarını ve İsrail’in güvenliğinin ABD için önemli olduğunu söylemek,” dedi.

Obama, İsrail topraklarına ayak basar basmaz, “Bu topraklara basarken sizinle Yahudilerin tarihi vatanında birlikte yürüyorum. 3.000 yıldan fazla zaman önce Yahudiler burada yaşadı, toprakla ilgilendi ve Tanrı’ya dua etti,” sözleri ile İsraillilerin kalbinde taht kurdu. Daha sonra Ölüdeniz Parşömenlerini ziyaretiyle Obama İsrail’deki köklü Yahudi tarihine verdiği önemi de göstermiş oldu.

ABD ile İsrail’in iki güçlü demokrasi olduğunun altını çizen Obama, iki ülke arasında ticaret, sağlık, bilim ve teknoloji alanında yaşanan işbirliğine de işaret ederek, şöyle konuştu ABD, İsrail Devleti’nin yanında duruyor, çünkü temel ulusal güvenlik çıkarlarımız bundan yana. Bu iki ülkeyi de mutlu ediyor dünyayı daha iyi bir yer haline getiriyor. İttifakımız ‘lanetzach –ebedidir’ dedi.

Obama Demir Kubbe füze savunma sistemini yakından görmek için yaptığı gezide iki ülkenin askeri ve istihbarat alanında derin dayanışmasını hatırlatarak, Demir Kubbe üretim ve finansman projesini iki ülke arasında güvenlik için yapılan daha önce eşi görülmemiş bir işbirliği olarak niteledi. İsrail’e daha fazla Demir Kubbe için kaynak sağlanmasına devam edileceğinin altını çizen Obama, şu andaki askeri ‘yardım paketi’nin 2017’de süresi dolunca yeni bir 10 yıllık anlaşma yapılması için İsrail ile detayların görüşülmesine hemen başlanacağını belirtti.

Bölgedeki ikinci gününde Ramallah’ta Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşen Obama, bağımsız bir Filistin Devleti’ne olan desteğini yineleyerek, İsrail’in yeni yerleşim yerleri inşaasını ‘yapıcı olmamakla’  ve barış hedefine zararlı bir hareket olmasıyla eleştirdi. Obama daha sonra Kudüs’e dönerek, İsrail meclisinde bir konuşma yapmak yerine 600 İsrailli üniversite öğrencisine bir konuşma yapmayı tercih etti. Obama ABD’nin iki devletli çözüme inandığını belirterek, gençleri siyasi liderlerini bu yönde ikna etmelerine teşvik etti. Obama ülkenin yönünü belirleyecek gelecek nesil İsrailli gençlerin hapsoldukları kalıplardan çıkıp yeni bir bakış açısı ile kendilerini devletsiz yaşayan ve her hareketlerinin kontrol altında tutulduğu Filistinlilerin yerine koyarak düşünmelerini istedi.

Obama son gününde Herzl Dağı’nda Siyonizm’in kurucusu Theodor Herzl ile merhum Başbakan Yitshak Rabin’in mezarlarına, ABD’de eşitlik mücadelesinin lideri Martin Luther King’in mezarından getirdiği taşı bıraktı. Son olarak Yad Vaşem Holokost Müzesi ve Betlehem’deki Doğuş Kilisesi’ni gezen Obama üç günlük İsrail gezisini sonlandırarak Ürdün’e geçti.

Obama İsrail gezisindeki gündem maddelerini başta İran, Suriye, Filistin-İsrail barışı ve son dakikada sürpriz bir diplomatik atakla ortaya çıkan İsrail-Türkiye barışması oluşturdu.