Netanyahu, Başbakan Erdoğan´dan özür diledi

ABD Başkanı Barack Obama İsrail’den ayrılmadan yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefon ile arayarak görüştüğünü söyledi.

Dünya 0 yorum
22 Mart 2013 Cuma

Obama, iki ülkenin de ABD’nin müttefiki olduğunu  belirterek şöyle konuştu: “ ABD Türkiye ile İsrail’in işbirliği içinde olmasına büyük önem vermektedir.

İki liderin bugün yaptığı görüşmenin gelecekte çok daha büyük fırsatlara imkân yaratacağı konusunda son derece ümitliyim”

Telefon görüşmesinin içeriği hakkında önce  iki ülke tarafından resmi bir açıklama yapılmazken, Reuters ve BBC, internet sitelerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Marmara gemisi baskını dolayısı ile özür dilediğini yayınladı.

Ardından TC Başbakanlık'tan bir açıklama geldi.

Açıklama şöyle:  

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.

Sayın Başbakanımız Sayın Netanyahu'ya Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir.

Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir.

Türkiye’nin İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamılı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş, Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

İki Başbakan tazminat / ademi mesuliyet konusunda bir anlaşma hususunda bir anlaşma yapılması konusunda mutabık kalmıştır.

Sayın Netanyahu ayrıca İsrail’in sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumunda devam edeceğini ifade etmiştir.

İki lider Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır.

 

1 Yorum